keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Takaakiertoja ja koiran kiertämistä

Eilen treenailtiin rallyryhmien kanssa koiran kiertämistä ohjaajan takaa sekä koiran odottamista ohjaajan kiertäessä koiraa.

Alkeisryhmillä oli kaksi pistettä: Ensimmäisestä löytyivät kyltit nro: 9, 20 ja 22




 Alkuun kerrattiin viime kerralla paikalla olleiden kanssa kyltti 20 eli kuvista keskimmäinen. Hyvin oli muistissa vielä viime viikon radalta miten kyltti suoritetaan. Hieman tarvitsi miettiä sitä milloin koira istuu kyltillä: kyseisellä kyltillähän koira istuu vain olleessaan ohjaajan edessä. Tämän kyltin jälkeen tehtiin oikeanpuoleista kylttiä, jossa koira istuu kierrettyään ohjaajan takaa: mietittiin millä tavalla koiran saa parhaiten ohjattua istumaan kiertämisen jälkeen, jokaisella koiralla on eri tapa tehdä tämä riippuen siitä miten on alunperin opetettu istumaan perusasentoon vai onko sellaista opittu lainkaan tähän mennessä eli koirakkokohtaisesti taas mietittiin asiaa.

Molemmilla kylteillä hiottiin myös vielä eteentuloa sekä seuraamistakin osalla. Pohdittiin parasta paikkaa tulla eteen (jaloissa kiinni vai hieman etäämpänä) ja tapaa, jolla koiran saa parhaiten ohjattua suoraan eteen ja istumaan.

Osa koirista pääsi vielä tekemään vasenta täyskäännöstä, jos takaakierto muuten sujui hyvin. Kuten arvata saattaa, eniten pohdintaa tuotti ohjaajan kääntyminen, samalla kun piti miettiä minne koiraa ohjaa ja vielä hihnaa kädessä :) Mutta kyllä sieltä jokaiselle kylttiä tehneelle tuli oivallus siitä miten kyltti tulee suorittaa ja hienoa suorituksia ensikertalaisiksi saatiin nähdä!

Näillä kylteillä oli ensimmäistä kertaa pakollista pitää koiraa (edes osan aikaa) hihnassa jotta samalla tuli opeteltua mikä on paras tekniikka siirtää hihnaa kädestä toiseen koiran kiertäessä. Itse suosittelen opettelemaan hihnan vientiä samaa tahtia koiraa ohjaavien käsien kanssa selän takaa, jolloin sitä ei erikseen tarvitse siirtää ennen tai jälkeen koiran liikkeen (herkällä tai reagoivalla koiralla tämä saattaa häiritä tekemistä, toisaalta ohjaaja voi tahtomattaan näyttää koiralle käsillään liikettä epätoivottuun suuntaan.) ja liike näyttää sujuvalta ja luontevalta. Hihnan pituutta myös mietittiin, osalle olin jo viime kerralla laittanut solmun liian pitkään hihnaan ja tällä kertaa jokunen muisti asian jo ihan itse :) Palaamme ryhmien kanssa varusteisiin vielä tuonnempana, tässä vaiheessa opettelemme vielä kylttejä, koiran ohjaamista ja oman kropan hallintaa.

Toisena pisteenä oli koiran kiertäminen, jolla käytössä oli kyltit nro: 28 ja 31:



Osa koirakoista teki tätä jo itsenäisesti, kun ensin olimme käyneet läpi miten kyltti suoritetaan, kävimme yhdessä vielä lopuksi läpi miten onnistuivat ja voivat jatkaa kyltin treenaamista kotona. Muiden kanssa treenasimme koirakon tason mukaisesti, osa pääsi jo kiertämään koiran kokonaan, osalla harjoiteltiin koiran paikallaoloa ohjaajan liikkuessa askeleen tai pari. Osalle koirista käytettiin myös etupalkkaa opettamiseen. Maltti ja itsevarmuus oli näillä tehtävillä valttia ohjaajan toiminnassa: kun liike on itsevarmaa tulee koirallekin olo että voi istuskella / maata rauhassa ohjaajan kiertäessä.

Jatkoryhmällä oli treenissään samat teemat kuin alkeisryhmällä, kylttejä oli vaan hieman enemmän.
Takaakiertoharjoituksissa oli kaksi eri puolta: koira oikealla ja koira vasemmalla.

Koira vasemmalla kyltteinä oli nrot 9, 20, 22 (ks. yltä) sekä 50 ja 67:




Koira oikealla kyltteinä oli nrot: 72, 74, 76, 91 ja 92



Voi-tasoiset koirakot tekivät kaikkia kylttejä vasemmalla ja oikealla seuraten, alo-tasoinen teki vain vasemman seuruun kylttejä.

Alkuun katsottiin mitä kaikkia tehtäviä kentällä oli (myös takaakiertotehtävät) ja mikä tehtäviä yhdistää. Bonuskysymyksenä tiedustelin ryhmäläisiltä kahta kylttiä, joita kentällä ei ole esillä, joissa voidaan käyttää koiran kiertämistä ohjaajan takaa. Pienen hetken joutuivat miettimään mutta vastauksetkin onneksi löytyivät eli kyseessähän on kyltit nro 25 ja 85 eli:

Näissä koira voi siis tulla liikkeen lopuksi joko suoraan ohjaajan vierelle (vasemmalle tai oikealle) tai kiertää ohjaajan takaa vierelle (vasemmalle tai oikealle).

Kaikkien kanssa miettitiin eteentulon suoruutta, omaa kriteeriä toiminnalle vs. sääntöjen mukaista suoritusta. Kaikki ohjaajat halusivat opettaa koiraansa tulemaan eteen aivan suoraan tietylle paikalle eikä antaa periksi pienille vinouksille. Mietittiin myös millä kädellä koiraa kannattaa ohjata eteen (oikea, vasen, molemmat, eri käsi eri puolilta tultaessa vai sama?) ja miten koirat reagoivat erilaiseen ohjaukseen. Yhden koirankon kanssa annoin kotitehtäväksi kokeilla miten koira reagoi eri käsillä ohjaamiseen eri puolilta, jotta löydettäisiin oikealta eteentuloon paras ohjaus: koira reagoi siis hyvin käsiohjauksiin mutta oikealta tullessa jää aina vinoon vasemmalle. Treenissä käden vaihto auttoi mutta katsotaan miten testit sujuvat :).

Takaakierroissa ei suurempia ongelmia ollut, vain selkeyttä käsimerkeissä hiottiin. Koirissa näkyi mitä on tullut viimeaikoina treenattua (vasemmalle kierrettäessä koira tarjosi oikealle tulemista ja eteentulossa peruuttamista) mutta käsimerkkien selkeytyksellä tästä päästiin eroon.

Myös 2x oikea täyskäännös vaati selkeää käsimerkkien käyttöä koirakoilla jotta vältyttiin ylimääräisiltä silmukoilta ohjaajan takana ja väärän seuruupuolen tarjoamiselta. Tehtävä ei ollut vaikea vaikka yksi koirakko ei ollut tehnyt kylttiä kuin muutaman kerran joskus aikaa sitten, kun koira kuitenkin hallitsi ohjaajan takaa kiertämisen eteentulon jälkeen vasemmalta oikealle. Oikealta tehtäessä yhdellä koirakolla saatiin ohjaajan takaa tapahtuva koiran ylimääräinen lenkki pois kun hidastettiin ohjaajan liikettä sen selkeyttämiseksi (ei kuitenkaan mitään etanavauhtia). Näin koira näki selkeämmiksi muuttuneet käsimerkit paremmin.

Koiran kiertämiskyltteinä jatkoryhmällä oli nrot: 28, 39 (ks.yllä) sekä 53, 64 ja 87



Alo-tason koirakko teki alokasluokan koiran kiertämisiä. Tässä vaiheessa oli jo tovin satanut ja koiran suoritusta häiritsi sade ja märkä maa, mutta saatiin kuitenkin kohtuulliset suoritukset aikaan.
Voi-tasoiset koirakot aloittivat liikkeestä seisomisilla. Mietittiin missä vaiheessa käsky tulee antaa jotta koira pysähtyy ideaaliseen paikkaan: tämä korostui entisestään kun siirrettiin koira seuraamaan oikealle puolelle jolloin tarvitsi jättää tilaa ohjaajan kulkemiselle koiran ja kyltin välistä. Samoja asioita miettittiin myös liikkeestä maahan mentäessä. Tätä teemaa tullaan jatkamaan myöhemmin, samoin muita treenejä, joissa mietitään suorituspaikkaa, koiran kokoa, liikeen vaatimaa tilaa jne.

Voi-koirakot tekivät myös käytösruutua toisten treenatessa: Liikkeenä molemmilla koira edessä maaten. Malttoivat hyvin olla, joskin koiran selän takana toiminta kiinnosti, mutta ei onneksi liiaksi. Toisen koirakon kanssa mietittiin myös koiran ja ohjaajan välistä välimatkaa: koira kun haluaa katsoa ohjaaja silmiin ja matalalla maatessaan, etutassut kiinni ohjaajan varpaissa, niska on selkeästi todella taittuneena. Kotiin tehtäväksi ohjaajalle mitata ja opetella maksimatka (puoli metriä) ja katsoa onko siitä apua. Matkanhan voi mitata esim. tietämällä oman kenkänsä summittainen mitta ja sen avulla mitata etäisyys koirasta myös kisapaikalla. (Mitatessa toki kannattaa ottaa huomioon että mittaus ei ole tarkka ja eri kengät hieman eri pituisia, joten kannattaa mieluummin opetella mittaamaan 45cm kuin tasan puoli metriä ;) )

Muutaman koiran kanssa mietittiin myös eilen koiran palkkauksen suuntaa ja saivat neuvoksi palkata koiraa perusasennossa sekä muissa ohjaajan sivulla (sekä oikealla että vasemmalla) tapahtuvissa liikkeissä koiran kuonolinjasta hieman ulospäin, jotta vältyttäisiin koiran kääntyminen ohjaajan eteen poikittamaan. 


Kuvassa koira ohjaajan vasemmalla puolella (nuoli esittää kulkusuuntaa, pysähdyksessä nenien osoittamaa suuntaa). Punainen pallo merkitsee palkkauspistettä, joka on siis koiran kuonon tasolla, hieman kuonon vasemmalla puolella. Koiran pää kääntyy vain muutaman asteen, juuri sen verran että voidaan sanoa sen kääntyneen. Ei siis ole tarkoitus että koira kääntää koko pään ja niskalinjan täysin vasemmalle vaan että koiran ajatus palkan tulosta on hieman vasemmalla eikä ohjaajan edestä. Sama pätee koiran ollessa oikealla, kuvan voi kääntää sitä varten mielessään peilikuvaksi :)

Seuraavalla viikolla treenamme jälleen ratatreeniä.

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Kesän uusien ryhmien startit!

Eilen starttasivat kesän uudet ryhmät RimA:lla, kaksi alkeiskurssia ja jatkokurssi :) Tasan vuosi sitten starttasi ekat alkeiskurssit ja kurssilaisten määrä on tälle kesälle lisääntynyt mukavasti!

Koirakoilla on lisäksi myös hyvä ikä-, kokemus- ja rotujakauma, niinkuin rallyssa kuuluukin olla! Pari nuorta ohjaaja löytyy, seniorikoiraa, nuorta koiraa, tokoa harrastaneita, agia harrastaneita... Alkeisryhmässä muutama on kokeillut lajia aikaisemmin. Jatkoryhmässä taso vaihelee alo-voi-välillä eli monipuolisia treenejä päästään tekemään :)

Eilen aloitettiin teemalla yhteistyö:
Alkeiskurssilaisilla oli ratana lyhyt pätkä, jonka jokainen ehti mennä kahdesti ja vieläpä parantaa suoritustaan toisella kierroksella! Kaikilla koirakoilla yhteistyö toimi eikä suuria katastrofeja nähty lainkaan, parantamisen varaa toki löytyy aina ;)
Eniten haasteita tuotti seuraaminen, koiran kiertäminen ohjaajan takaa ja vasemmalle kääntyminen, mutta tällä kerralla ei vielä lähdetty suuresti korjailemaan vaan painotus oli yhteistyössä :)
Kerroin myös lajista, treeneistä ja muuta yleistä höpinää ja toki kysymyksiä riitti porukalla.

Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi. Alkeisrata on SuoRatin "tanskanmallin" alkeiskurssilta.

Jatkoryhmäläisillä oli avo-tasoinen rata, tavoitteina oli nähdä millä tasolla tällä hetkellä mennään kun en ole talven treenitauon aikana nähnyt kaikkia ryhmäläisiä tekemässä.
Lisäksi voi-tasoinen treenaaja teki radan toisella kerralla osittain koira oikealla: vasemman täyskäännöksen tilalle laitettiin tulppaani, muuten loppuradalla samat kyltit (toki koiran eteentulon jälkeen mentiin koira oikealta oikealle ja pyörähdys tehtiin niin ikään oikealla).
Kyltin suorituspaikkoja treenattiin ahkerasti, samoin mietittiin käden ja vartalon liikeiden merkitystä koiran liikkeisiin. 

Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi.
Treenit etenevät kesän ajan ja vuorotellaan rata- ja taitotreenien välillä. Ensi viikolla luvassa on taitotreeniä: alkeiskurssilaiset harjoittelevat koiran kiertämistä ohjaajan takaa ja koiran odottamista ohjaajan kiertäessä koiran ympäri ja jatkokurssilaiset tekevät samaa treeniä, mutta omalla tasollaan.