lauantai 20. kesäkuuta 2015

Kisaamaan rally-tokossa? Kolmas osa

Kisaamaan rally-tokossa?

-Ennen kilpailua- 


Koira on ilmoitettu kilpailuun onnistuneesti, olet saanut vahvistuksen kilpailujärjestäjältä kilpailuun pääsemisestä, maksanut kisamaksun joten nyt voimmekin ruveta valmistautumaan itse kilpailuun.

Rokotukset: Koiralla tulee olla voimassaolevat rokotukset ja niistä tulee olla merkinnät rokotuskortissa, tarkista siis koirasi rokotuskortti! Ajantasaiset rokotusmääräykset voit tarkistaa täältä: http://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/attachments/rokotusmaaraykset_2015.pdf

Tunnistusmerkintä eli TM-merkintä: Koira tulee olla kisapaikalla tunnistettavissa joten koiralla tulee olla tunnistusmerkintä, käytännössä tänä päivänä mikrosiru, joka luetaan erillisellä laitteella. Jos koiralta puuttuu tunnistusmerkintä, sen voi käydä laitattamassa esim. eläinlääkärillä. 
Joskus kilpailuissa saattaa käydä niin  ettei koiralta löydy mikrosirua mutta ei hätää: joskus siru saattaa poistua koirasta sen enempää jälkiä jättämättä. Voit silti kisata normaalisti, mutta siruttaminen tulee tehdä pikaisesti kilpailun jälkeen uudelleen jotta tulokset voidaan kirjata kennelliitossa. Onneksi sirun katoaminen on melko harvinaista. Koiralla voi myös olla tatuointi esim. korvan sisäpuolella. Tatuoinnin tulee olla luettavissa ja ajan myötä tatuointi saattaa muuttua lukukelvottomaksi. Tarkista siis tatuoinnin näkyvyys ennen kisaa.

Koiran varusteet: Löytyykö koiralle kilpailusääntöjen mukaiset varusteet? Rally-tokon kilpailuohjeissa varusteista sanotaan seuraavaa: 

"Avoimessa, voittaja- ja mestariluokassa koiralle saa jättää kaulaimen tai valjaat
ratasuorituksen ajaksi. Koiralla ei saa olla päällä muuta kuin sääntöjen mukainen panta
tai valjaat. Koiralla on oltava tavallinen, sileä, kankainen tai nahkainen kaulain tai valjaat. Kiristyvä
kaulain on lukittava niin, että se ei voi kiristyä. Vedonestovaljaita tai valjaita, joissa hihna
kiinnitetään koiran rintaan, ei saa käyttää. Ketjukaulaimia, noutajatalutinta tai
kelatalutinta ei saa käyttää."

Paras panta on normaali solkipanta, joka ei kiristy lainkaan tai tavalliset valjaat, joissa kiinnitys on selän päällä ja jotka myöskään eivät kiristy missään olosuhteissa. Hihnan pituuteen, paksuuteen ja materiaaliin vaikuttaa moni seikka, mm. koiran koko ja ohjaajan pituus, koiran seuraamispaikka, kisaluokka jne. Yleisesti suosittelen itse kaikille hihnaa, joka sopii omaan käteen ja joka ei ole liian pitkä tai pätkä jotta se toimii kaikissa liikkeissä luontevasti ja kiristymättä. (Kirjoittelen myöhemmin blogiin muutaman sanasen hihnasta rallyssa)
Varusteiden kanssa ei kannata kikkailla ja mennä kisaan ajatuksella "toivottavasti menee läpi". Vääränlaisilla varusteilla kisaaminen aiheuttaa automaattisesti hylätyn suorituksen joten parempi laittaa koiralle varusteet, jotka varmasti ovat oikeanlaiset eikä jännittää "sinnepäin"-varusteiden kanssa.
Jos kisapaikalla huomaat että panta jäi kotiin tai varuste onkin syystä tai toisesta vääränlainen kannattaa kysyä apua kanssakisaajilta ja kisajärjestäjältä, kyllä jostain aina löytyy lainaan sopiva varuste! 

Jos koiralla on pitkä "tukka", voi koiralle laittaa päähän ponnarin jotta se näkee minne on menossa ja ohjaajan ohjaukset. Muut koristeet, vaatteet ja ylimääräiset härpäkkeet tulee koiralta poistaa kisasuorituksen ajaksi. Koiralla ei kisaradalla saa olla päällä muuta kuin sääntöjen mukainen panta tai valjaat. 

Kisakirja: Jos olet ostanut kisakirjan ennakkoon voit täyttää siitä muutaman kohdan itse. Kisakirjan voi  myös ostaa kisapäivänä kisapaikalta jossa sen ehtii täyttämään rauhassa joten ei hätää vaikka kisakirjaa ei olekaan ennakkoon.

Kisakirjan etusivulle tulee koiran nimi. Suosittelen laittamaan tähän (myös) kutsumanimen.
Ensimmäisellä aukeamalla voit täyttää koirasta etukäteen seuraavat tiedot: koiran virallinen nimi, koiran kutsumanimi,  rekisterinumero, syntymäaika, rotu, TM-merkintä, sukupuoli, omistaja, lähiosoite, postinumero ja -toimipaikka. Kahta alimmaista (Paikka ja päiväys ja tuomarin allekirjoitus) et voi itse täyttää vaan nämä varmistaa lajin virallinen ylituomari. Koiran tiedot voit tarkistaa esim. KoiraNetistä, samoin kuin ilmoittautumisessa tehtiin.

Kisapäivän tarvikkeet

Kisapäivän tarvikkeet kannattaa katsoa viimeistään edellisenä päivänä valmiiksi, ettei aamulla tarvitse kisajännityksen lisäksi etsiä tavaroita pitkin taloa. Alla olevassa listassa olen koonnut sekä tärkeät kisatavarat että asiat, jotka olen itse kokenut hyödyllisiksi olla mukana kisapäivänä.

Tärkeät kisavarusteet:
  • Koira (terve koira, ei doping-lääkitystä, ei juoksuja nartulla)
  • Koiran paperit: rekisteritodistus, rokotuskirja ja kilpailukirja.
  • Kisapanta tai -valjaat ja -hihna.
  • Koiralle vesikuppi ja vettä. (Kaikilla kisapaikoilla ei ole vesipistettä.)
  • Kännykkä, lompakko ja avaimet.
  • Kisakirje (tulostettuna tai sähköisessä muodossa esim. kännykässä). 
  • Navigaattori tai ajo-ohjeet kisapaikalle, jos et tunne tietä entuudestaan.
  • Iloinen mieli ohjaajalle ja heiluva häntä koiralle!
Valinnaiset kisavarusteet:
  • Evästä itselle, varsinkin jos tiedossa on pitkä kisapäivä.
  • Evästä koiralle, jos kisapäivä on niin pitkä että tarvitsee. 
  • Käteistä rahaa kanttiiniin, jos sellainen kisapaikalta löytyy. Samoin käteistä kannattaa varata mukaan jos aiot ostaa kisakirjan kisapaikalta.
  • Treeniliivi tai -tasku. Liivin taskuun on helppo laittaa ylemmissä luokissa hihna radan ajaksi.
  • Mukavat, kisapaikkaan soveltuvat, kengät. Joissakin nurmipohjaisissa halleissa ei saa käyttää lainkaan ulkokenkiä jotta nurmi pysyy siistinä. Ulkokisoissa taas säänmukaiset kengät on hyvä olla jotta varmistaa omien jalkojen viihtyvyyden.
  • Sään- ja kisapaikan mukainen vaatetus itselle ja tarvittaessa myös koiralle. (Muista kuitenkin että radalla koiralla ei saa olla pannan tai valjaiden lisäksi mitään muuta päällä! Tässä kohdassa koiran vaatetuksella tarkoitan esim. toppatakkia talvipakkasilla ulkoiluun tai sadetakkia sadesäällä.)
  • Kesäkisoissa koiralle ja itsellesi nestettä, varjoa ja viilennystä. Talvikisoissa molemmille lämmitystä.
  • Koiralle herkkupaloja ja/tai treenilelu.
  • Videokamera kisasuorituksen tallentamista varten, jos et käytä kännykän kameraa. Vaikka olisitkin yksin lähdössä kisaamaan, löytyy kentän reunalta aina joku, jota voi pyytää kuvaamaan oman suorituksen.
  • Häkki, jos koira on tottunut siinä odottelemaan omaa vuoroaan etkä voi koiraa syystä tai toisesta pitää autossa. Huomaa kuitenkin että jos koira haukkuu tai muuten häiriköi häkissä, se kannattaa pitää muualla kuin kisa-alueella jotta ei turhaan häiritse kisaavia koirakoita.

Kisakirje saapuu yleensä noin viikkoa ennen kilpailua sähköpostilla tai se ilmestyy järjestävän seuran kotisivuille (tästä tulee usein maininta kuitenkin sähköpostiin). Kisakirjeestä löydät kilpailun aikataulut, lähtölistat, ajo-ohjeet ja muut tärkeät tiedot koskien kilpailua. Lue kisakirje huolella lävitse ja tarkista että koirasi löytyy lähtölistalta. Jos Sinulla tulee kysyttävää koskien kilpailua löydä kisakirjeestä myös yhteystiedot, joihin voit ottaa tarvittaessa yhteyttä.
Kisakirjeen voi tulostaa itselleen, jos haluaa. Itse en tulosta kisakirjettä, koska pystyn katsomaan sähköpostinit myös kännykällä ja näinollen tarvittaessa tarkistaa esim. vastaavan koetoimitsijan puhelinnumeron jos näyttää siltä että myöhästyn jostain syystä.

Poissaolot tulee ilmoittaa kisajärjestäjälle heti kun sellaisesta tiedetään. Näin kisajärjestäjä voi tarvittaessa ottaa jonosta jonkun tilalle kisaamaan. Eri kisajärjestäjillä on erilaisia tapoja poissaolojen ilmoittamiseen mutta pääsääntöisesti ajoissa tiedetyt laitetaan sähköpostilla ja pari päivää ennen - kisapäivänä tekstiviestillä. Tarkista kisakirjeestä mikä on kisajärjestäjän toivoma tapa. Jos kisakirje ei vielä ole ilmestynyt, voit käyttää kennelliiton tapahtumakalenterista, kyseisen kilpailun kohdalta löytyviä yhteystietoja. Sairauspoissaoloista (koiran ja ohjaajan) johtuva poisjäänti oikeuttaa kisamaksun palautukseen jos poissaolosta on esittää lääkärin tai eläinlääkärin todistus. Juoksujen alkamisen vuoksi voi myös saada rahat takaisin. Muut syyt on kisajärjestäjän harkinnan varassa (auton hajoaminen, pommiin nukkuminen...) mutta ilmoittamattomasta poissaolosta ei kannata jälkikäteen edes kysellä rahoja takaisin. (Toki lääkärin todistuksella jos on vaikka äkillinen sairaskohtaus mutta tässä on kyseessa ne harvat kisaajat jotka eivät vaivaudu ilmoittamaan että nyt ei vaan kiinnosta tulla...)

Kannattaako treenata juuri ennen kilpailuja?
Tässä on yhtä monta tapaa kuin on koirakoitakin. Toiset tarvitsevat juuri ennen kisaa paljon treeniä ja vielä kisapaikalla muistuttelua, toisille pyhitetään lomaviikko tai pari ennen kisaa. Suurin osa koirista treenaa kisoja edeltävällä viikolla muutaman kerran, päivä tai pari ennen kisaa levätään ja kisapaikalla lämmitellään hetki ennen suoritusta. Paras tapa toimia on oppia tuntemaan oma koira, jotta tietää mikä on itselle ja koiralle paras tapa valmistautua. Kannattaa kokeilla erilaisia tapoja ja tunnustella mikä toimii ja mikä ei. Kannattaa miettiä taukoa myös ohjaajan pään kannalta, lisääkö viime hetken treenit kisajännitystä vai helpottaako sitä? Muista että pieni määrä jännitystä on vain hyväksi, pitää mielen valppaana ja kuuluu kilpailukokemukseen! :)

Seuraavassa osassa ollaankin kisapäivässä ja käydään läpi kisapäivän kulkua.