maanantai 30. huhtikuuta 2012

Monen päivän treenit yhdessä postauksessa!

Nyt tulee treeniblogia kerrakseen, tarkoituksena olisi tiivistää yhdet epikset, kahdet ohjatut agitreenit, yhdet itsenäiset agitreenit ja yhdet rallytreenit yhteen postaukseen... valmista? Täältä tulee =D

Torstaina 26.4. olin molempien tyttöjen kanssa P-Haun epiksissä. Valitettavasti radalla oli niin paljon esteitä, etten saanut sitä tuolla Agility Bluesin testiversiolla tehtyä (siinä kun on rajoite esteiden määrässä...) joten saatte tyytyä sanalliseen kuvaukseen.
Möllirata oli tasoltaan lähempänä ykköstä ja oli sopivan haasteellinen putkikulmineen Sirulle. Siru jäi parissa kohtaa pyörimään putkeen eteen ja haukkumaan mulle, pitäisi treenata putkeen menoa useammin, jotta Siru oppisi etsimään putken suun itsenäisesti. Muuten olen oikein tyytyväinen rataan ja sijoituttiinkin Sirun kanssa kakkosiksi =) Nanan kanssa tein radan namien avustuksella, Nana malttoi hyvin odottaa lähdössä ja teki hyvät kontaktit josta tuloksena nollarata! Mahtavaa! (Nana teki mölliradan harkkaratana joten siksi ei sijoituttu).

Kisaavien rata aloi kahden hypyn ja keppien suoralla, mikä ansa meille, eipä tuota ole tullut tarpeeksi harjoiteltua ja kun lisää siihen vielä kisavireen niin avot, tais kolmannella kerralla onnistua kepit molemmilla... Siru taas häsläsi putkien kanssa ja Nana tuli alas kontaktilta hieman vauhdilla (palautin takaisin ennen jatkamista). Puomin jälkeen oleva rengas meni Sirun kanssa kerralla nappiin! Nanan sen sijaan onnistuin ohjaamaan siitä sivuun... Muuten olen vallan tyytyväinen ratoihin =) Eiköhän nyt uskalla mennä Sirun kanssa P-haulle virallisiinkin ensi viikolla!

Perjantaina 27.4. oli Sirun vikat talviryhmän treenit. Varioin Ritva Herralan radan pohjalta halliin sopivan version. Alkuperäinen rata on tässä: (Kuva lainattu täältä: http://koirat.tamminen.cc/agility_tulos.html )

Koska hallimme on paljon kapeampi ei montaakaan samanlaista kohtaa jäänyt jäljelle mutta hyvä rata siitä kuitenkin tuli, joskin rakentamisvaiheessa A:n ja putken väliin jäi hieman liian lyhyet välit, mutta hyvin siitä silti selvittiin =)

Tässä siis halliin rakennettu rata:

Sirun kanssa oli ongelmia eniten kepeille menossa, en osannut millään näyttää tarpeeksi selkeästi putkesta tulevalle koiralle minne pitäisi mennä. Myös nelosputkelle mentäessä tuli möhlittyä muutaman kerran päällejuoksun kanssa, mutta ajoitusta parantamalla siitäkin selvittiin hyvin. Kasilta ysille takaakierron kanssa onnistuin myös ajoittamaan liikkeeni alkuun huonosti, mutta parin kerran jälkeen päästiin siitäkin eteenpäin. 15-putki koitettiin molemmista suunnista ja kummatkin toimi yhtä hyvin.

Nanan kanssa ottettiin samaa rataa lauantaina ennen rallytreenejä. Kepeille meno oli Nanallakin hankala näyttää mutta Nana ilmeisesti oppi muistamaan radan kun sain menemään muutaman uusintakerran jälkeen niin hyvin kepeille =D Kasin jälkeen onnistui pari kertaa karkaamaan putkeen (joka oli ysihypyn suuntaisesti kuvan oikealla puolella), ilmeisesti koska viimeksi treenissä sinne piti mennäkin =D Kontaktit Nana otti joka kerta erittäin hienosti! Treeni tuottaa tulosta, ihanaa! Pöydältä meinasi luisua ekan kerran pois ja kerran onnistuikin karkaamaan ennen luvan saantia pois (kun käänsin selän ja sanoin jotain Jukalle...). Nanankin kanssa otettiin 15-putki molemmista suunnista ja koitin 16-17 väliin pariakin eri tapaa, kaikki toimi yhtä hyvin, ihme kyllä.

Kun oltiin purettu rata pois rallya varten, heittelin Nanalle palloa hallissa ja Nana onnistui juoksemaan pää edellä päin A-estettä, joka on alumiinirunkoinen, sillä seurauksella että kuonossa on nyt pitkä ja lyhyempi haava... Nana itse ei ole ollut koko haavasta moksiskaan. Haava oli vereslihalla hetken aikaa mutta ei missään vaiheessa lähtenyt valumaan verta, joten puhdistus kotona on riittänyt, onneksi.

Rallytreeneissä Reeta teki meille radan, jossa oli ruotsin tapaan juosten tehtäviä kylttejä. "360 astetta oikeaan" ja "Istu, kierrä koiran ympäri" piti tehdä juosten! Oikeaan kierto tuntui aluksi hassulta kun itse piti pyöriä paikoillaan ja saada koira menemään ympäri normaalia nopeammin, Nanalla oli hieman käynnistysvaikeuksia koko ensimmäisen radan ajan, mutta parani jälleen loppua kohden. Istuminen piti myös tehdä juosten, mutta koira kierrettiin normaalisti kävellen. Houkutukseen oli laitettu kaksi Nanan uusinta lelua (pinkki pallo ja narulelu), joten ne houkuttivat kummasti... Siitä kuitenkin selvittiin kunnialla läpi. Houkutuksen jälkeen oli laitettu kiertämistä takaa:

 Tässä kohdassa houkutuksen lelut tulivat liian kiinnostaviksi ja Nana lähtikin ekalla radalla takaakierron kohdalla lelun luokse =D Uusintayrityksellä sujui jo paremmin.




 Radan perällä oli alkuun tämän kyltin kanssa vaikeuksia, kun ollaan harjoiteltu Nanan kanssa aivan liian vähän istumisesta lähteviä kääntäviä kylttejä. Muutaman treenikerran jälkeen tämäkin suoritus parani kummasti =) Nana on siitä ihana että lämpenee pikkuhiljaa ja suoritus paranee usein toisella radalla. Väsymys näkyy sitten vasta neljännen-viidennen radan kohdalla, hieman riippuen toki olosuhteista =)


Sunnuntaina tytöt olivat keskenään pitkän aikaa kun käytiin Jukan ja Miran kanssa PetExpo/ModelExpo/Lapsimessut/Käsityömessut kokoonpanossa Helsingin messukeskuksessa. Nanalla olikin vauhtia hieman liikaakin kun iltapäivällä vihdoin päästiin agilityyn.

Rata näytti tutustumiessa melkoiselta serpentiiniltä ja melko tiukkana sai radalla ollakin, että sain Nanan kääntymään haluttuun suuntaan. Kolmoselta nelosen kautta vitoselle oli todella tiukka, joskin sain sen ekalla onnistumaan, mitä itsekin ihmettelen! Seiskaputkelta oli tiukka tie puomille, aluksi otin sen sylkkärinä, jolloin sain vain Nanan uudelleen putkeen, seuraavaksi jäin putken ulostulon ja puomin väliin, tästä sain Nanan puomille, joskin ensimmäisellä kerralla hieman liian isolla tiellä, Tanjan neuvosta laskin käden ihan jalan viereen ja siitä tiukalla käskyllä sain Nanan sujuvammin pienellä tiellä puomille. Kontaktit Nana otti joka kerta tarkasti. Puomilta kepeille olikin melkoisen hankala kohta, koitin ottaa sen kulkemalla sekä 10-esteen ja puomin välistä että 10 ja 3 esteiden välistä. Lopulta parhaiten toimi reitti puomin ja 10-esteen välistä.
Kepeiltä tultaessa Nana luki rataa itsenäisesti koittaen mennä seuraavalle mahdolliselle esteelle (14) ja mä oletin Nanan menevän radan mukaisesti 12-esteelle jolloin oltiin melkein yhdessä solmussa keppien päättyessä =D Eikun uusiksi ja napakampi heitto kepeiltä eteenpäin ja sainkin nanan 14 ohi, mutta onnistuin kääntymään liian aikaisin ja Nanakin kääntyi juuri ennen 12-estettä hyppäämättä sitä lainkaan. 14-18 väli oli askarruttanut jo rataantutustumisessa ja päätinkin ottaa sen Tanjan vihjeen mukaan kierrättämällä Nanan 14 jälkeen keppien puolelta putkeen ja juoksemalla itse keppien ja A:n välistä kohti 16-estettä. Sainkin Nanan hyvin takaakiertoon, mutta 16 jälkeen ponkaisi suoraan kakkosesteelle... Sama toisella kierroksella. Tanjan ohjeiden mukaisesti korjasin vartaloni näyttämään 18-estettä käden ja äänen "kierrä" kertoessa Nanalle oikean kulkusuunnan, tästä 17-hypyltä päästiin 18-hypylle persjätöllä ja siitä suoraan renkaalle. Tosin heti kun oletin Nanan menevätn renkaalle pelkällä "rrrrr" äänellä ja kädellä niin kääntyikin kohti mua... Tämäkin korjaantui kunnon ohjaamisella.

Maanantaina korkattiin Miran kanssa kesäkausi Ritomäessä, kun kuulin että siellä olisi muutama hyppy. Löydettiinkin kontista kahdeksan hyppyä ja putki, joista tehtiin seuraavanlainen rata:


Aloitin Sirun kanssa, otettiin tämä rata pätkissä. Tein ensin 1-7 kohdat, kakkosesteellä oletin jälleen kerran Sirun tulevan siitä yli, mutta sivuuttikin sen kun ohjasin huolimattomasti, pidemmälle viedyllä ohjauksella ottikin esteen paremmin ja päästiin putken suulle asti, jossa jälleen kohdattiin tuttu ongelma, Siru meni putkea kohti mutta ei putkeen vaan kääntyi haukkumaan mulle. Muutama uusintaheitto pelkästään putkeen ja sama pätkä alusta uudelleen. Taas sama ongelma... Taas tehtiin pelkkää putkea muutaman kerran ja vielä kuutoshypyn kautta pari kertaa ennenkuin otettiin alusta uudelleen, jolloin sain Sirun suoraan putkeen!
8-10 suoran otti kahdella eri ohjaustekniikalla hyvin, 11-13 kohtaa treenattiinkin pidempään, koitin montaa eri tekniikkaa, ongelmia oli ajoituksessa, kropan suunnassa ja omassa sijoittumisessa... Mirakin koitti Sirun kanssa tätä kohtaa muutaman kerran. Kyllä sieltä lopulta saatiin kohtalainen suoritus aikaan ja päästiin loppusuoralle...
Nanan kanssa tein samaa pätkää, Nanan suurin ongelma oli rimojen tiputtelu. Vanha vaiva siis jälleen tuli kummittelemaan! Vaihtelin rimojen korkeuksia ja laitoin vinojakin peliin. Itse rata saatiin parin treenikerran jälkeen tehtyä kohtalaisesti. Lopuksi keskityttiin kolmen esteen hyppysuoraan, eka ja vika este oli n.45cm korkeudella ja keskimmäistä nostin 30-> 40 -> 50 senttiin. Nana tiputteli rimoja lähes jokatoinen kerta... Otettiin tauko tähän väliin ja tauon jälkeen otin vanhan harjoituksen esiin, laitoin kaikki kahdeksan hyppyä peräjälkeen n.40cm välein. Nanalla oli aluksi ongelmia vauhdin kanssa, mutta kun muutaman kerran mentiin vieretysten kujaa läpi, sain vauhdin sopivan rauhalliseksi. Aluksi laitoin rimat alimmalle tasolle jokatoiseen hyppyyn ja kun tämä onnistui lisäsin rimat jokaiseen väliin. Seuraavaksi nostin jokatoisen rima toiseksi alimmalle tasolle. Nana malttoi lopulta keskittyä harjoitukseen hyvin ja katsoi tarkasti minne tassunsa laittaa.
Tein vielä Sirun kanssa samaa harjoitusta samalla tavalla kuin Nanalla, Siru malttoi hidastaa vauhtia mutta hyppäsi monta kertaa kahden viimeisen yli samalla kertaa. Sirukin paransi joka kierroksella ja lopuksi meni kolme kertaa kujan läpi puhtaasti, tarkasti keskittyen jalkojen nostamiseen. Sirulla onkin se hyvä puoli, ettei mielellään tiputtele rimoja, kun säikähtää itsekin välillä putoavaa rimaa, Nana ei taas välitä vaikka koko este kaatuisi päälle, siksi ei välitäkään vaikka rimoja lentelisi useampikin...

Huh, tulipa pitkä postaus... Vielä olisi illalla edesssa pusikkopuudeleiden treenit ja siihen tarttisi valmistautua kertaamaalla rullakoirajuttuja... Toiveena olisi ottaa Nanan kanssa ekat rullakoiraharjoitukset tänään.  Siitä siis myöhemmin lisää... Menkää ihmeessä ulos lepuuttamaan silmiänne tämän tekstin jäljiltä! Siellä on nyt kaunis ilma. Ulos siitä! Hus! Hus!

tiistai 24. huhtikuuta 2012

Aksatreeni hallilla

Tänään kävin itsekseni treenaamassa tyttöjen kanssa hallilla. Suunnitelmana oli Sirun kanssa treenata rengasta ja Nanan kanssa keppikulmia ja kontakteja.

Hallissa olikin rata valmiina, joten päätin mennä sitä Nanan kanssa, ihan koko rataa emme menneet (taisi 28 olla vika numero) ja pari estettä muutin lopusta (kuvassa numerot 21-23).
Neloselta vitoselle mentäessä ekaa kertaa meinasin jäädä esteiden oikealle puolelle ja sieltä ohjata juosten itse suoraan, mutta koska Nanan irtoaa putkelle todella hyvin, pystyin itse seisomaan kolmosputken ulostulopäässä ja ohjaamaan siitä Nanan 1-3 välin, juosta pirun lujaa pituuden taakse ottamaan Nanan vastaan. Ekalla yrittämällä en kääntynyt ajoissa kohti koiraa ja Nana juoksikin pituuden ohitse, tokalla kerralla kerkesin hyvin ottamaan vastaan ja kääntäämään vitosen kautta putkeen. Seiskaputkelle mentäessä ohjasin jatkuvasti liikaa oikealle ja Nana löysi A:n (no, tulipahan sitä kontaktitreeniä tehtyä...) kunnes päätin jäädä itse kutosen putken mutkan kohdalle ohjaamaan koiran seiskalle ja sitten pinkomaan kasin ja ysin tienoille.
10-16 välissä ei ollut ihmeempiä virheitä, otin kohdan toisen kerran saadakseni 13-14 välille paremman tien.
19 esteen jälkeen Nana ei meinannut löytää putkelle millään ja meni pari kertaa ennenkuin tajusin seisovani putken suun edessä =D Siitä kun itseni siirsin sain Nana putkeen ja radan loppuun kunnialla =)

Otettiin tähän väliin Nanan kaa lepotauko (eli maattiin muutama minuutti molemmat hallin lattialla) ja siitä noustessa otettiin vielä koko rata kertaalleen läpi.


Sirun kanssa aloitin putkeenmenoharjoituksella, Sirulla kun tuppaa olemaan ongelmia putkeenmenon kanssa välillä. Alla olevaa harjoitusta otettiin pätkissä ja kokonaisuudessaan. Sirulla oli hurja vauhti päällä ja jostain syystä kasikohdassa meni jatkuvasti tunkemaan päänsä putken ja painon väliin luullen siitä pääsevän sisälle putkeen, kun ohjasin uudelleen putkeen niin meni herkästi ohi. Otettiin sitten Sirunkin kanssa tauko makoillen ja kappas! Sieltä nousi ihan eri koira, joka keskittyi todella paljon paremmin ja saatiinkin puhdas pyöritys tästä =)
Toisena harjoituksena tein Sirun kanssa rengastreeniä.  Aloitin ensin kutsuhypyllä x5, sitten yhtäaikaa x5, kaikki meni niinkuin pitikin! Yhtään kertaa ei yrittänyt hypätä vierestä eikä kiertää rengasta. Tästä rohkaistuneena otin mukaan hypyn, jolta hypättiin suoraan renkaalle, tätäkin tein viitisen kertaa ja kaikki hyvin. Sitten otin putken molempien päiden kautta renkaalle ja nekin meni hienosti ja loppuun tehtiin kahdesti alla oleva harjoitus, ei mitään ongelmia =) Seuraavaksi pitää treenata rengasta suoralla vauhdista ja kaaressa molempiin suuntiin.

Lopuksi tein Sirun kanssa radasta pätkät 5-10 ja 15-23, 16-putkelle piti viedä melko pitkälle ennenkuin hokasi putken, muuten taipui taas kuin spagetti =) Että mä olen nyt iloinen että tää treeni meni näin hienosti!

Aksaa ja pusikkopuudeleita

Sunnuntaina ajelin kotio ensi kesän leirin suunnitteluviikonlopusta, poimin tytöt matkalta mukaan ja kerettiin juuri ja juuri treenaamaan tokavikaan talven treenikertaan hallilla. Hallilla oli Lotta Vuorelan rata viime syksyltä, jolloin itsekin olin koulutuksessa mukana, muutaman kerran hieroin harmaita aivosolujani muistellen Lotan oppeja, mutta ei siitä kovin mahtavaa rataa saatu aikaan, hyviä pätkiä silti tuli useita ja huonoja vähintään yhtä monta.

Kuva lainattu täältä: http://pellonsyrjan.blogspot.com
Ekalla kerralla en työntänyt Nanaa tarpeeksi kolmoselta kohti putken suuta vaan vilahti väärään päähän ja  meikä unohti ysin kohdalla radan totaalisesti! Muuten meni hyvin kasiin asti. Jatkettiin ysin putkesta, josta sain hyvin Nanan vedettyä esteiden välistä ja hypyn yli kohti A:ta, jolla otti todella hienon kontaktin! Nanan kanssa ollaan saatu kontakteja parannettua talven aikana reilusti, mutta työtä on vielä edessä! Kepeille meno onnistui vasta kolmannella kerralla, ekalla Nana hakeutui väärään väliin ja tokalla meni vain keppien läpi. 16-putkelle menoa yritin epätoivoisella sylkkärin tapaisella haparoinnilla, jonka hylkäsin samantien ja uusintayrityksellä, jossa käänsin selän väärälle putken päälle sainkin Nanan hyvin menemään molemmat putket. Tästä ilostuneena unohdin sitten minne seuraavaksi mentiin ja piti ottaa muutaman kerran uudestaan, kunnes muistin mitä Lotan koulutuksessa oli 19-21 välillä tehty ja sain tämänkin pätkän sujumaan paremmin! pussin jälkeen muistin radan 23:een asti ja sitten improvisoin jotain putki, hyppy, hyppy, putki-systeemiä loppuun =D
Tokalla kerralla otettiin uudelleen Nanan kanssa 10-17 väli ja saatiinkin se menemään kerralla läpi =) Hyvillä mielin lähdettiin treeneistä!

Sirukin matkasi mukana, joten kävin tekemässä Sirun kanssa pikkutreenit pienellä puolella, jossa oli suunnilleen tähän tapaan esteet aseteltu:

Otettiin ensin ihan hyppyjä ja putkia pahimpiin höyryihin ja testatiin parit keppikulmat (putkien suunnasta). Lopuksi pyörittelin mielessäni tuon tapaisen radan, taisin sit hieman varioidakin eri kierroksilla mutta noin pääpiirteissään se meni noin. Pyöritykset 1-7 menivät erittäin hyvin, Siru taipuu kuin keitetty spagetti välillä =D Kasiputkelle meni parin yrityksen jälkeen ja ysiputkea saatiinkin treenata useamman kerran ennen onnistumista. Keppikulma oli passeli, joskin Siru lopetti kepi 3-5 kepin jälkeen monesti ja keppejä saatiin mennä rauhassa kunnes saatiin onnistunut sarja. 13-16 pyörityksiä kokeilin sekä järkevämmän reitin kautta että myös kääntämällä koiraa aina kauemmasta reunasta poispäin ja sieltä seuraavalle. Muuri tuotti ongelmia, Siru meinasi potkia sitä jaloillaan, mutta siitäkin ongelmasta päästiin, kun annoin lisätilaa hyppyyn.

Seuraavien kahden viikon aikana on tarkoitus Sirun kanssa vahvistaa kontaktien alastuloa, virkistellä muistia kivasta keinusta ja opettaa renkaasta sen, mitä opetettavissa on, sillä 7.5. edessä olisi eka virallinen agilitykisastartti Sirun kanssa! Nana en ota kisaamaan vaan mennään ihan kahdestaan Sirun kanssa katsomaan jos saataisiin edes tulos vai vaikuttaako mun jänskättäminen myös nahkaneitiin negatiivisesti... P-Haun halli ja kenttä on onneksi Sirulle jo tuttuja epiksistä ja iltakisoissa on vain kaksi rataa ykkösille, joten mitään superpitkiä odotuksia vieraassa paikassa ei ole luvassa. Tämän viikon torstaina on vuorossa vielä epikset p-haulla, kenraaliharjoitukset =)

Tällä viikolla on molemmilla tytöillä vikat treenit talviryhmissä ja ensi viikolla siirrytäänkin jo kesäryhmiin ja ulkokentälle! Tätä on odotettu jo pitkään! Tänä kesänä treenaan tytöt sunnuntaisin peräkkäisissä ryhmissä ja keskityn perjantaina vain muiden ohjaamiseen =) Tällä hetkellä näyttää tulevan vallan mukavat ryhmät sekä itselle ohjattaviksi että tyttöjen kanssa treenikavereiksi! Omissa ohjattavissa on vain muutama uusi koirakko, muuten kaikki on entuudestaan tuttuja itselle.

Viime viikon maanantaina aloitettiin kaveriporukalla pusikkotreenit eli treenattiin hakua koiriemme kanssa, joukossa oli meidän tyttöjen lisäksi kuusi muuta koiraa (ja niistä neljä boksereita! Nana tykkää... )
Sirun kanssa otettiin yksi perässäjuoksu ja kolme maalimiestä helpohkoissa paikoissa, intoa tytöllä oli enemmän kuin tarpeeksi ja hieman häsläämiseksi meni. Kaksi ekaa maalimiestä meni kohtuullisesti, ekalta meinasi karata toviksi ja haukkuakin piti miettiä hetki, mutta tuli se sentään sieltä miettimisen jälkeen. Kolmas seisova maalimies olikin sitten hankalampi, Siru ei tainnut käsittää sitä lainkaan maalimieheksi vaan kävi pariin otteeseen katsomassa mutta jatkoi matkaa, kunnes maalimies vilautti palkkarasiaa. Vasta sitten saatiin haukku esiin ja Siru jäämään maalimiehen luokse.
Nanan kanssa otettiin kolme perässäjuoksua, palkkana Nanan aksalelut, kaikkiin Nana meni vauhdilla ja tuli innolla leikkien pois. Mietin jos tekisi Nanasta rullakoiran? Ainahan sitä voisi koittaa, haukkuvan siitä saa helposti, mutta lelujen tuominen on myös Nanalle mieluisaa ja rullalle opettamisessa voisi olla hyvää pääkopan tekemistä opetteluvaiheessa. Pitää miettiä...

Tänään oltiin jälleen pusikossa, Sirulla otettiin kolme maalimiestä suoraan metsään, kaksi kyykyssä olevaa (toinen puun oksien seassa, toinen kaatuneen puun juurikuopassa) ja yksi seisova puun vieressä. Ekalle maalimiehelle (seisovalle) Siru sai ilmavainun ennenkuin kerkesin irrottaa hihnan ja heti vapaaksi päästyään Siru juoksi suoraan maalimiehen luokse ja aloitti samantien haukun. Tokaa maalimiestä etsittiin hetkinen, mutta sillekin tuli lopulta hyvä haukku eikä viimeisenkään kohdalla ollut suurempia ongelmia. Sirulla meinaa hieman haukku hiljetä kun saavun lähelle, ilmeisest olettaa että mä kanssa nään maalimiehen että mitä sitä turhaan haukkumaan... Mutta kokonaan ei onneksi hiljene.
Nanan kanssa otettiin kaksi haamua ja yksi perässäjuoksu. Molemmat haamut hihkaisivat "Nana" ennenkuin päästin tytön irti. Eka haamu löytyi helposti ja samantien sai Nana lelupalkan. Tokaa etsi kauemmin ja kierteli ja kaarteli maalimiehen ympärillä ja meni luokse vasta kun maalimies toisti kutsun "Nana". Eli ihan ei ole vielä ymmärtänyt mitä siellä metsässä pitää tehdä mutta lähellä ollaan!
Viimeinen perässäjuoksu sujui oikein hyvin, Nana pyristeli innoissaan matkaan ennenkuin päästin irti kohti maalimiestä ja tuli hyvin lelulla leikkien pois metsästä.

sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Agitreenit 8.4.

Tänään treenasin Sirun kanssa itsekseni hallissa ennen Nanan ohjattua treeniä.

Sirun kanssa aloitin seuraamisella, väliin muutama istuminen, eteentulo ja takaakierto ja jälleen seuraamista. Kovasti katseli hallissa olevia esteitä eikä meinannut alkuun seurata vieressä vaan jäi reilun puolen metrin päähän jatkuvasti kun katseli ympärilleen. Toistin treenin pienen agipätkän jälkeen ja nyt seuraaminen oli huomattavasti parempaa!

Hallissa oli puomi, A, putkia, rengas ja muutama hyppyeste, joita menin satunnaisessa järjestyksessä alkuun lämmittelyksi. Seuraavaksi tartuttiin rengasongelmaan ja otin rengasta kutsuhyppynä sekä yhtäaikaa lähdöllä. Kolmasosan meni vielä vierestä, mutta muut meni ihan oikeasta reiästä. Jäipä vielä tuijottamaan sitä väärää reikää ja kysymään multa että miksi ei tästä? Tähän pitää vielä palata, vaatii hiomista....

Käytiin vielä kertaalleen tekemässä perjantain pikkupuolen rata, hyvät kontaktit, rengas tuotti ongelmia mutta otin renkaan varmasti kutsuhyppynä ja jatkoin siitä loppuun, ei ongelmia.

Palattiin isolle puolelle tekemään kontakteja, otti lähes kaikki hyvin, A:lla eniten ongelmia, lieneekö syynä vauhdikas alastulo? Otin kontakteilla käyttöön naksuttimen, josko siitä olisi apu oikean asennon löytämiseen? Jatkamme harjoituksia.

Lopuksi otin takaakiertoja neliöksi asetetuilla hypyilla (katso alta ratapiirros), hyppy ulkoa sisälle ja molempiin suuntiin takaakiertona kaikki neljä estettä. Hyvin meni =)

Muun ryhmän tullessa halliin pääsi Sirun Tean kanssa tekemään rataa, kontakteilla oli hieman ongelmia vauhdin kanssa, kepeillä oikaisi viimeisissä väleissä muutaman kerran mutta muuten meni oikein hyvin vieraammankin ohjauksessa! Tarkkana oli ja seurasi hyvin, yhtään ei meinannut tulla mun luokseni.

Nanan treenissä oli ratana allaoleva, jonka Tea ideoi hallissa olleista esteistä.


Nanan kanssa treenattiin kontakteja, ensimmäiset meni hosumiseksi, mutta loppua kohti parani. Sain ohjeet olla tiukkana ja Nanan karatessa kontaktilta palauttaa takaisin "ota"-asentoon eikä mennä koko kontaktia joka kerta virheen tullessa.
Takaakierto kepeiltä tullessa meni melko suurella kaarella ja kerran onnistuin ohjaamaan Nanan radan sivussa olleeseen pussiin (joka oli toisesta päästä kiinni, joten pussista kuului vain "tumps" ja ulos tuli hieman hölmistynyt collie...) Harjoiteltiin lelun kanssa takaakiertoa ja saatiinkin hieman parempaa tulosta, tämä jäi kotiläksyksi. Pitänee ottaa pikakertauksena Nanalle koko takaakierto ja vahvistaa "kierrä"-käskyä.
18-esteellä onnistuin hyvin "heittämään" Nanan eteenpäin, joskin seuraavilla kierroksilla kerkesin hyvin mutkaputken ansiosta 17 taakse ottamaan vastaan ja siten siirtämään suunnan eteenpäin.

Otimme vielä koiranvaihtoja, menin itse ensin Liinun kanssa, joka ei millään meinannut mennä kanssani paria estetä enempää ja rata menikin houkutteluksi, mutta muutama hyvä pätkäkin saatiin aikaan onneksi =)
Pääsin myös menemään Nasun kanssa, jolla oli myös hinku päästä takaisin omistajan luokse minun sijaan, onneksi pallo auttoi asiaan ja päästiin menemään hyvää rataa pätkissä.

Nana pääsi menemään Nasun omistajan kanssa, vauhti oli tosi kova ja kontakteilla tuli ongelmia, muuten meni oikein hyvin vieraan ohjauksessa! =)

lauantai 7. huhtikuuta 2012

Treeniblogia

Pitkään olen miettinyt, että pitäisi itselle pitää treenipäiväkirjaa hieman laajemmassa muodossa, kirjaisi pääasiat treeneistä ylös jotta myöhemmin voisi pohtia ollaanko editytty vai junnattu paikoillaan. Aioin siis aloittaa kokeilun tässä ja nyt :)

Perjantaina 6.4. vedin kahdet agilitytreenit, oman ryhmän lisäksi sijaistin mölliryhmässä. Mölliryhmälle tein radan, ajatuksena että jokainen saisi kokeilla koiransa kanssa pidempää rataa ennen ensi viikon epiksiä omalla hallilla. Radan löysin tällä kertaa netistä, Wuoksen Agility-Urheilijoiden sivuilta, ilmeisesti heilläkin on kapea treenihalli, koska rata sopi hyvin meidän halliimme sen suurempia muokkailematta. (Paitsi että hallissa oli puomi vasemmalla reunalla joten suurella pähkäilyllä sain radan käännettyä peilikuvaksi, vain todetakseni myöhemmin, että olisinhan voinut laittaa lähdön ja maalin yhtähyvin hallin perälle...)


Ihan prikulleen ei mutkat menneet, 3-4 väli  meni reilusti lähempää seiskaestettä eikä 12-13 väli ollut aivan noin mutkalla, mutta eipä ne häirinneet ketään.
Koska Nanankin oli mukana, pääsin tekemään tämän radan myös Nanan kanssa, kontakteilta tuli pari virhettä, kun edistin itse liikaa enkä palannut heti palkkaamaan hyvästä kontaktista... Mutta toinen kierros oli nolla todella näteillä kontakteilla, joskin Nana vielä jää himmailemaan puomin alastulolla, tarvitsee vielä pysähtymispaikkaa tarkentaa treenillä.

Sirun kanssa treeneissä ongelma tuli 6-7-8 välissä kun itse menin liian läheltä A-estettä olettaen Sirun hakevan 7-esteen itsenäisesti, sen sijaan neiti sujahti itseni ja esteen välistä 8-esteelle. Toinen ongelma tuli pituuden jälkeen, jolloin Siru ei irronnutkaan putkeen odotetusti vaan jäi eteeni haukkumaan, muutama uusinta ja löytyihän se putken pää jo pituudelta alastullessa! Sirun kanssa pitää muutenkin ruveta treenaamaan irtoamista, varsinkin putkelle ja pussille, samoin sieltä ulostulemista.

Pienelle puolelle tein Nanaa ja omaa ryhmää varten toisen radan, mielessä oli vain laittaa radalle mahdollisimman monta "erikoisestettä" (pöytä, pussi, rengas, okseri, pituus jne..), jostain syystä en maksipöytää löytänyt hallista (ehkä se oli pääsiäislomalla?)  joten pöytää en radalle saanut, okserille ei löytynyt sopivaa paikkaa joten sekin jäi pois. Mitään ratapiirrosta minulla ei etukäteen ollut vaan ajattelin sommitella jonkin sopivan radan. Puomi oli pienellä puolella jo valmiina, samoin putki.


Nana teki tällä puolella parempaa kontaktia (ottaen huomioon että teimme tätä rataa ensin!), ongelmakohta tässä radalla oli pussista putkeen meno, itse jäin suoralla sen verran jälkeen, että Nana ehti kääntyä itseäni kohti, jolloin jouduin korjaamaan koiran liikkeen suunnan kohti putkensuuta, onneksi Nana hakee hyvin putkelle... Tämä asia ei parin toistokerrankaan jälkeen parantunut mainittavasti, joskin näin viimeisellä kerralla että Nana oli oppinut radan jo ulkoa ja meni lähes ohjaamatta putkeen....

Sirun kanssa piti ohjata puomilta kolmosesteelle tarkasti, lähettää sen verran laajemmalla kaarella kiertämään siiveke, että kerkesi ottaa hyvän hyppypaikan, ensimmäisellä kerralla onnistui rämähtämään lähes keskelle estettä, mutta ohjauksen vaihtamisella tämäkin virhe korjaantui. Pussiin Siru haki hyvin suoralla ja sieltä yllättävän hyvin myös putkeen! Yleensä Siru pussin jälkeen kääntyy kohti ohjaajaa jääden jalkoihin, mutta tässä sain ilmeisesti liikkeen korjattua ajoissa kohti putkea. Rengas tuotti jostain syystä ongelmia, yksittäin harjoiteltuna sujui kyllä, mutta putkesta tullesta en meinannut millään saada menemään renkaan läpi, hyppäsi joka kerta sivusta. Toisella renkaalla on tehnyt parempia suorituksia, tällä renkaalla oli jostain syystä muillakin koirilla hahmotusongelmia? (harmaakehyksinen pyöränrengas) Pitänee jokatapauksessa harjoitella rengasta Sirun kanssa, tähän mennessä ollaan menty pääasiassa suoraa linjaa kohti.


Lauantaina 7.4. otin Nanan rallytreeneihin, ajattelin että parempi keskittyä yhteen koiraan kerrallaan kuin miettiä rataa molempien kannalta. Sama juttu on auttanut agilityssäkin, tähän talveen asti molemmat koirat ovat olleet samassa ryhmässä ja aina on joutunut rataantutustumisessa miettimään asioita molempien kannalta, sen verran erilaisia nämä tytöt ovat keskenään. Tämä talvena tytöt ovat olleet eri ryhmissä ja tuntuu, että on pystynyt kestittymään paremmin kunkin koiran treenaamiseen.
Mutta siis takaisin treeneihin. Kirsi oli tehnyt meille kaksi pientä rataa, edestakaisin suoran peruskylteillä alosta ja avosta sekä haasteradan, jossa oli kaikkien ratojen kylttejä.


Ensimmäisellä radalla ongelmia tuotti kyltti 24:
Nanan seuraaminen oli treenien alussa melko hösläämistä ja tässäkään ei ensimmmäisellä kerralla malttanut palkkaamisesta huolimatta seurata ja istua koko liikettä vaan tehtiin pätkissä, toiselle kerralla meni jo paremmin. Jostain syystä tässä kyltissä Nana istuu helposti vinoon, olisiko syynä oman käden liike, pitäisi viedä kättä enemmän ulospäin? Tätä pitää harjoitella kotosalla ihan lenkkien ohessa, osittain ja kokonaisena liikkeenä.

Pujottelussa ja spiraalissa molemmilla radoilla suoritus parani loppua kohden, alkuun oli taas samoja ajoitusongelmia kuin ennenkin, vasemmalle käännyttäessä meinaan törmätä Nanaan ja oikealle käännyttäessä jää jälkeen. Aikaisemmin on auttanut kun sanon vasemmalle mentäessä "kääntyy" ja oikealle "tässä", Jostain syystä tämä ei aina toimi, treenin puutetta tai sitten pitää vaan opetella seuraaminen tarkemmaksi.

Seuraaminen ylipäätään oli tänään hyvää, muutamia hösläämisiä siellä täällä oli mutta muuten olen vallan tyytyväinen. Tehtiin vielä kylttien välillä muutaman kerran nopeudenmuutoksia (kävelin nopeammin ja hitaammin) ja niihin reagoi hyvin. Nanalla pitääkin olla seuraamisessa hyvä kävelyvauhti, hitaammassa ehtii ilmeisesti keksiä muuta puuhaa =D Hirveän nopeasti ei kuitenkaan kannata kävellä, muuten ollaa kylteillä ongelmissa.


Tälläkin kyltillä Nana ei alussa malttanut keskittyä kovinkaan hyvin, mutta loppua kohden parani, tein tässäkin vaihtelua askelten määrissä (1-1-2, 1-2-2 jne) ja lopussa saatiinkiin hyvä suoritus =)



Pyörimiset oikealle ja vasemmalle, sekä 270astetta sujuivat hyvin molemmilla radoilla, treeni on ilmeisesti tuottanut tässä tulosta. Koiran kiertäminen istuen ja maaten menee edelleen hyvin, seisoen kiertämisessä Nana tuppaa ottamaan askeleen sivulle minun ollessa kierroksen puolivälissä eli koiran takana, tätä on treenattu heittämällä lelu metrin päähän Nanan eteen, jolloin lelu toimii kiintopisteenä eikä sivuaskelta tule.


Haasteradalla tällä kyltillä oli ongelmia, kun en vielä voi jättää Nanaa seisomaan pysähtymättä itse (pysähtymiseni on vain sekunnin-kaksi mutta siinä on juuri sen verran liikaa). Liike menee hyvin heti kun saan Nanan pysähtymään, mutta sitä pitää vielä harjoitella.




Näillä kylteillä ongelmana on vielä liikkeen sujuvuus, saan suoritettua kyltit lähinnä namipalojen avulla. Seuraavana pitäisi yhdistää näihin sopiva sana, jotta liikkeen saisi tehtyä pelkän käsiliikkeen ja vihjesanan avulla.


Oikealla "nurjalla" seuraaminen on meillä parhaillaan treenin alla, Nana tarvitsee jatkuvaa muistutusta seuraamispuolesta, haasteradalla oli vielä keinu kohdassa, jossa oli oikealla seuraamista ja se veti kummasti collieta puoleensa =D



Tätä liikettä tehtiin useaan kertaan, namit molemmissa käsissä ja koira pyörii ympäri =D Vähemmästäkin menee pää sekaisin, mutta saatiin tämäkin tehtyä loppujen lopuksi kunnialla läpi!





Hyppyesteen kanssa ollaan edistytty, pidän Nanan seuraamassa kunnes ollaan niin lähellä hyppyestettä että Nana viel pystyy hyppäämään yli (esteen korkeus on Nanalle 40cm) ja silloin annan luvan mennä esteelle "aita" ja heti hypyllä pyydään takaisin seuraamaan, näin olen saanut minimoitua Nanan ryntäilemisen esteen jälkeen. Välillä kyllä innostuu esteestä vähän liikaakin =D

Houkutukseen Kirsi oli laittanut U-putken (putken suut houkutuksen kohdalla), epäilin aluksi Nanan yrittävän putkeen, mutta seuraaminen oli tässä vaiheessa jo parempi eikä edes yrittänyt mennä sinne! Houkutusta pitäisi harjoitella haisevalla ruualla tai Nanan lempileluilla, tätä tulee treenattua välillä ihan seuraamista harjoitellessa, kun heitän lelun eteenpäin ja mennään seuraten lelusta muutaman kerran ohitse ennenkuin vapautan Nanan leikkimään lelulla. Keskusteltiin myös ihmisten käyttämisestä pujottelussa ja houkutuksessa, ne voisi olla Nanalle vaikea paikka!


Peruuttaminen tarvitsee vielä treeniä seinän vieressä, Nana helposti peruuttaa takavasemmalle eikä suoraan, mutta liikkeelle saan sen onneksi helposti.




Kotiläksyksi saatiin uuden kyltin ottaminen harjoiteltavaksi:

"Koirakko pysähtyy perusasentoon kyltille. Ohjaajan seistessä paikallaan, koira lähetetään merkille seisomaan, korkeintaan 1m päähän merkistä. Koiran seistessä paikallaan ohjaaja kulkee seuraavalle kyltille. Merkin tulee sijaita kyltin jälkeen 45 astetta vasemmalle ja 5 m päässä kyltistä. Seuraavan kyltin tulee olla "liikkeessä kutsu koira"


Mietin, jos lähtisin tätä opettamaan "kierrä" käskyn kautta, lähetän Nanan kiertämään kohdetta "kierrä merkki", käskyllä ja pysäytän Nanan heti kun nenä on takaisin minuun päin. Lopuksi jätän "kierrä" sanan pois jolloin koko liikkeen nimeksi jää "merkki". Katsotaan miten meidän käy, ei välttämättä ole ihan viikon projekti, mutta onneksi tämä kyltti on vasta mestariluokassa.

(Kylttien kuvat rally-tokoliiton sivuilta: http://www.rally-toko.fi/

Eiköhän siinä ollut tärkeimmät treeneistä, olipas paljon asiaa vaikka ajattelin ettei montaa kohtaa tule kerrottua! Ei ihmekään ettei jälkeenpäin muista ihan kaikkea treenistä, siinäkin mielessä tämä treenipäiväkirja on hyvä juttu, että saa ajatukset kirjattua heti tuoreeltaan muistiin ja pystyy jälkeenpäin lukemaan saman asian treenejä eri kerroilta ja huomata onko edistystä tullut.