maanantai 7. toukokuuta 2012

Nanan kanssa uusinta eilisestä

Käytiin Nanan kanssa kahdestaan treenaamassa hallilla eilistä rataa. Otettiin aluksi pätkä puomi+kepit, kokeilin ensin jäädä itse keppien ja A:n väliin, omassa sijoittumisessa piti kokeilla pariakin eri vaihtoehtoa, parhaaksi (ja tällä kertaa ainoaksi toimivaksi) osoittautui ottaa Nana vastaan käsi ekassa keppivälissä, aavistuksen vekaten poispäin kepeistä. Toisella kertaa jäin keppien ja puomin väliin, mutta pyrin edistämään Nanaa aavistuksen kepeillä jotta sain mutkan kepeiltä A:lle mahdollisimman pieneksi. Tämä toimi oikeastaan paremmin, sillä se ei vaatinut Nanan odottamista puomilla. (Emme ole vielä harjoitelleet tarpeeksi sitä että irtaudun kontaktin lopussa jyrkästi sivuun.)

Seuraavaksi koitin ottaa 16-kohtaa takaakierto-persjätöllä, onnistuen olemaan siinä koko ajan myöhässä tai liian ajoissa, sitä en siis saanut toimimaan. Jostain aivojen perukoilta tuli outo idea koittaa kohtaa takaakierto-sylkkärillä. Aluksi sainkin Nanan hyvin esteestä ohi mutta pari ekaa kertaa meni suoraan putkeen... Otin sitten renkaalle irtoamista muutaman kerran erillisenä ja sain lopulta  kohdan toimimaan siten, että sain Nanan lähetettyä jo kaukaa renkaalle ja sieltä putkeen, jolloin minulle jäi runsaasti aikaa siirtyä putken toiselle puolelle asemiin hyppyä ja keppejä varten.

Lopuksi otettiin vielä koko rata kahteen kertaan, ekalla kerralla otin liian huolimattomasti kymppiesteeltä puomille, jolloin Nana tiputti 10 ja 12 esteet...  Seuraavalla yrittämällä saatiinkin sitten jo puhdas nolla =)

Nyt on jo tuhat perhosta vatsassa, kahden tunnin päästä lähdetään kohti Orimattilaa ja Sirun ekoja aksastartteja!

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Kesän ekat aksatreenit =)

Tänään oli ekat aksatreenit kesäryhmissä, tosin oltiin vielä hallissa (mikä ei kauheasti harmittanut kun kesken treenien alkoi sataa vettä....) Ensimmäistä kertaa mulla on tänä kesänä tytöt peräkkäisissä ryhmissä, aiemmin tytöt on olleet samassa ryhmässä ja vasta viime talven eri ryhmissä, joskin talvella ihan eri päivinäkin.
Molemmilla oli siis sama rata treeneissä, oli tosi mukavaa kun pääsi keskittymään yhteen kerrallaan ja tutustua rataan yhden koiran ohjaamista miettien.
Rata piirretty juuri äsken, näyttää ahtaalta mutta niin se oli hallissakin! (Tosin ei ehkä ihan noin ahdas mutta kuitenkin...)



Ekana oli Sirun vuoro. Sirulla oli höslävaihe jälleen päällä eli napakasti sai ohjata että sai mutkat ohjattua. Ekalla kierroksella onnistuin saamaan Sirun nelosesteeltä okserille... Putkeenmenon kanssa häsläsi taas omiaan, mutta tarkalla ohjauksella meni sinnekin. Rengasta piti harjoitella muutaman kerran ennenkuin sain sen sujumaan hyvin. Kepeille meno oli kummastakin kulmasta ongelma, sitä tarvitsee harjoitella kesän aikana. Kontakteilla himmaili ennen paikan ottoa turhan pitkään... Sinänsä ei ongelma tarkkuuden kannalta, lähinnä nopeuden kannalta vain... Ekan A:n jälkeen mentäessä 16-esteelle kokeilin ensin kierrätää Sirun esteen takaa ja ottaa sitten perästä kiinni ja siitä renkaalle, tässä miinuksena tuli Sirun irtoaminen ja epävarma rengas, kun itse jäin liian taakse. Vaihdoin ohjausta ja menin itse 16 ja putken väliin ja otin sitäkautta Sirun esteen yli. Sain paljon paremman tien renkaalle ja putkelle, jonne Siru tarvitsi viedä melko pitkälle.
Seuraaa ongelma seurasikin kepeillä, jonne piti viedä taas todella tarkasti, saatiin kasaan useampia ohimenoja kuin hyviä kepeille menoja. Jos jotain positiivista pitää etsiä niin Sirun saa melko ahtaasta aukostakin kepeille ja tekee nykyään melko hyvää keppisarjaa loppuun asti lähes joka kerta.
Viimeinen kehityskohta tuli 23-putken jälkeen kun piti mennä okserille, sai olla taas todella tarkkana ettei Siru jää eteen pyörimään!

Nanan onnistuin ohjaamaan heti kakkosesteen jälkeen putkeen, neloselta okserille väärinpäin ja muutakin mukavaa ennenkuin sain napakkuutta ohjaukseen ja päästiin renkaalle asti. Seiskalla teki turhan isoa mutkaa, lähes ykköselle asti kunnes otin Tanjan ohjeesta käyttöön vartalo-ohjausta enemmän ja saatiin mutkaa pienennettyä huomattavasti. Kasin ja ysin väliin tein takaaleikkausen, jolla sain oman tien sujuvammaksi ja koirankin kääntymään kohti kymppiestettä. Kepeille meno puomien jälkeen meni ekan pieleen mutta tokalla kerralla onnistuin ohjaamaan Nanan oikeaan väliin ja saatiin kepit mentyä. Keppien jälkeen tehtiin joka kerta aivan liian iso kaari ennen A:ta, osittain siksi että jättäydyin kepeillä oikealle puolelle. Tätä kohtaa voisi mennä itsekseen treenaamaan siten että jäisikin keppien vasemmalle puolelle. A:lla saatiin aikaan todella hyvä kontakti, jossa juoksin itse seuraavan hypyn ohi Nanan jäädessä A:lle odottamaan! Putken jälkeen unohdin melkein ohjata Nanaa mutta sain viime hetkellä korjattua reitin kohti okseria ja putkea.

Todella tiukka rata mutta selvitettävissä! Monesta uusintapätkästä huolimatta olen tyytyväinen treeneihin ja taas nostettiin muutama kehityskohde pöydälle pureskeltavaksi. Jukka oli kuvaamassa treenejä, pistän videotkin esille jahka ne ovat netissä.

Huomenna olisikin luvassa Sirun ihan eka virallinen agilitystartti! Jännittää ihan kamalasti! Startataan tokavikana makseissa Vaaran ja Tällin välissä. Ehtii kerätä monet perhoset ennen omaa vuoroa... Muutenkin Vau on runsaslukuisesti edustettuna, huomenna ykkösten starteissa on 24 VAU:n edustajaa! (+ Vaara, jota ohjaa eri seuran edustaja...) Kaikkiaan koirakoita on kaikissa luokissa yhteensä 69.
Alunperin olin ajatellut että starttaan Sirun kanssa hyppärillä ekana, mutta eihän naapuriseuran kisoja voinut jättää väliin, joten ekoissa kisoissa startataan sitten kahdella agilityradalla.

Jälleen oltiin pusikossa =)

Eilen treenattiin hakua tyttöjen kanssa.

Nanan kanssa tehtiin sama harjoitusta kuin viimeksikin (maalimiehellä ensin patukkapalkka-leikitys-maalimies lopettaa leikkimisen-mä kutsun Nanan tuomaan patukan mulle-otan patukan Nanalta ja kytken liinaan-Nana vie mut maalimiehen luo-ruokapalkka).
Ensimmäinen harjoitus oli helpossa metsämaastossa, Nana sai nähdä maalimiehen menon paikoilleen ja harjoitus toimi todella hyvin, ei ongelmia. Seuraava maalimies oli yhtä helpossa paikassa, tällä kertaa Nana ei nähnyt maalimiehen menoa paikoilleen mutta meni suoraan maalimiehen luokse, toi patukan ja vei mut takaisin maalimiehelle erinomaisesti.
Kolmas maalimies olikin piilossa kiven takana eli Nana ei nähnyt suoraan maalimiestä metsään mennessään. Nana pyöri ympäri metsää ja kävi multakin kysymässä muutamaan otteeseen mistä on kyse. Lopulta kun oltiin jo muutaman metrin päässä maalimiehestä, Nana tajusi homman idean ja meni luokse. Leikitys, patukan tuonti mulle ja vienti maalimiehelle onnistui, vaikka etäisyys oli vain viiden metrin luokkaa. Viimeinen maalimies laitettiin jälleen seisomaan avoimeen maastoon keskelle aluetta. Lähetin Nanan metsään alueen nurkasta ja etenin itse alueen reunan vieressä kulkevaa tietä eteenpäin alueen suuntaisesti. Nana eteni maalimiehelle jälleen erinomaisesti. Tällä kertaa jätin kutsumatta Nanaa patukkaa palauttamaan, Nana lähtikin maalimieheltä tuomaan patukkaa, mutta vei sen sinne, mistä olin tehnyt metsään lähetyksen. Nana koetti antaa ensin patukkaa muille, mutta kutsuttani Nana toikin sen luokseni samantien. Lähetys metsään ei onnistunut eri kohdasta vaan palasimme jälleen alkupisteeseen, josta lähetin Nanan metsään ja siitä veikin minut suoraan maalimiehelle.

Kaksi viimeistä harjoitusta olikin siis hieman liian vaikeita Nanan taitotasoon verrattuna, mutta virheistähän oppii aina, eikö vain?
 - Seuraavaksi Nanan kanssa aletaan harjoittelemaan hankalampia piiloja, kyykyssä olevia ja istuvia maalimiehiä.
 - Toisiin harjoituksiin yhdistän oman liikkumiseni Nanan ollessa maalimiehelle menossa maalimiehelle, jotta en ole aivan samassa paikassa kuin lähettäessäni.

Sirun kanssa otettiin kahdesti kaksi maalimiestä metsään.
Ensimmäisellä kerralla toinen maalimiehistä oli pienessä kuopassa alueen etuosassa, toinen takaosassa istumassa kiven päällä.
Ensimmäisen maalimiehen Siru poimi samantien, haukku oli hiljaista, ääni olisi varmaankin tarvinnut avata ennen metsään lähettämistä. Toinen maalimies aiheutti Sirussa hieman ihmetystä istuessaan kivellä. Siru ei ollut oikein varma pitäisikö sille haukkua vai ei, mutta lopulta aloitti hyvän haukun.
Toisella kerralla ensimmäinen maalimies käveli hiljakseen alueen takarajalla olevaa polkua ja toinen istui jälleen kivellä, tosin eripuolella aluetta.
Kävelevä tuotti jälleen ihmetystä, Siru jopa seurasi maalimiestä hetken ennenkuin keksi aloittaa haukkumisen, joka sitten olikin hyvä haukku huolimatta maalimiehen kävelemisestä. Toinen maalimies löytyikin helposti ja tällä kertaa haukku tuli samantien huolimatta siitä, että maalimies istui kivellä.

Sirulle rupean lisäämään eri asennoissa ja paikoissa olevia maalimiehiä harjoituksiin. Pressu pitää laittaa ostoslistalle jotta siihen voi ruveta kätkemään maalimiehen. Tosin aluksi tarvitsee totuttaa Siru kahisevaan pressuun. Se voisi ensin maalimiehen vieressä kasana / levitettynä mahaan tai muuten näkyvillä. Aion myös harjoitella Sirun kanssa pressulla muuallakin kuin harjoituksissa, jotta tuulessa kahiseva pressu ei olisi mörkö ja jotta Siru ei koe pressulla kävelemistä pelottavaksi asiaksi.

tiistai 1. toukokuuta 2012

Rullakoiran ekat treenit

Eilen illalla treenattiin jälleen pusikkopuudeleiden kanssa. Sirun kanssa otettiin metsään kolme maalimiestä, ensimmäisen haki suoraan ilmasta haistamalla, kiven päällä istuva maalimies ei tuottanut mitään ongelmia ja haukku oli perustasoa, parantamisen varaa on vielä... Toinenkin maalimies löytyi lähes samalta suoralta, vainun sai samantien ekan maalimiehen kohdalta mutta hieman haki tarkkaa paikkaa tuulen pyöriessä Sirun ja maalimiehen välissä, jälleen perillä hyvä perushaukku. Viimeinen maalimies olikin kaatuneen puun juuriston ja toisen kaatunen puun rungon väliin jäävässä kuopassa ja siitä Siru ei millään meinannut saada vainua, kävi jo autojen luonakin hengaamassa ihmisten kanssa ja vasta kun kävelin itse aivan muutaman metrin päästä maalimiehestä ja Sirukin sattui huudeille niin äkkäsi vihdoin maalimiehen, pienen hetken oli kuulemma katsonut että "vieläkös täällä yks oli piilossa?" ennenkuin alkoi haukun.

Nanan kanssa otettiin ekat rullatreenit. Maalimies meni tietä pitkin muutaman kymmenen metrin päähän lelun ja namirasian kanssa. Maalimies kutsui Nanaa, leikitti nahkapatukalla (josta tulee ainankin tässä vaiheessa meidän rulla). Kun Nanalla oli hyvä ote patukasta maalimies irroitti ja passivoitui jolloin minä kutsuin Nanan luokseni, otin patukan ja kehuin. Samalla laitoin Nanan liinaan kiinni ja tässä vaiheessa maalimies jälleen aktivoitui kutsuen Nanaa luokseen. Kun molemmat pääsimme maalimiehen luokse, palkkasi tämä Nanan nameilla. Tämä tehtiin kahdesti tiellä ja kerran helpossa metsämaastossa. Ensimmäisellä kerralla Nana hieman mietti miksi leikki maalimiehen kanssa loppui lyhyeen mutta tuli sitten iloisesti luokseni. Muuten harjoitukset meni paremmin kuin olisin uskonut!

Treenikaveri Dille osaa ottaa rennosti =)


Tytötkin olivat suurimman osan ajasta aivan hiljaa vaikka luukku olikin auki! Huomatkaa treenivarusteiden määrä =D