tiistai 23. helmikuuta 2016

Koirasunnuntai 21.2.2016

Sunnuntaina tuli vietettyä koiramainen sunnuntai: Aamulla pakkasin koko lauman autoon ja startattiin seiskan jälkeen kohti Vantaata ja HSKH:n rally-tokokilpailuja, sieltä suunnattiin suoraan Pawdiumin tiloihin kuuntelemaan ja näkemään sileäkarvaisten collieiden historiaa Suomessa ja illan viimeiseksi sompailtiin katsomaan kaveria stadissa :)

Kisapäivä ei ollut aivan meidän parhaimmistoa, mutta nyt kun katsoin ensimmäistä kertaa kisavideot vasta pari päivää kisojen jälkeen niin sehän näytti paremmalta kuin uskoin!
Mestariluokassa oli täydet 20 koirakkoa ja meidän starttivuorot (Iiris 14. ja Nana 20.) oli ennakkoon ajatellessa erinomaiset.

Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi.

Iiriksen hain autosta kolmisen koiraa ennen suoritusta, tervehdittiin Taru ja tehtiin lämmittelyt: seuruuta, jäävät liikkeet palkaten, käännös odotuksella palkaten, käännöksiä... Omalle vuorolle oltiin hyvin ajoitettu hommat ja fiilis radalla oli hyvä :)

(Kuvaaja kerkesi matkaan vasta radan puolivälistä...)

Alkuradalla saatiin -1 KONTR vähennys neloskyltiltä. Seiskalta tuli -1 TVÄ kun Iiris bongasi putken eikä malttanut keskittyä käännökseen kunnolla. Tulppaanissa Iin ajatukset oli myös putkella ja käväisi väärällä puolella, tästä -10 TVÄ, mietin uusimista ehkä nanosekunnin mutta ei olisi muuttanut tilannetta niin paljoa niin jätin uusimatta. Pyörähdys ennen putkea sen sijaan uusittiin (-3 UUSI) kun ei lähtenyt lainkaan tekemään sitä. Putkelle hieman karkasi mistä seurasi törmäys putken toisessa päässä, siitä selvittiin onneksi pienellä (-1 KONTR) mutta törmäyksen jälkeen Iiris vältteli mua ja siitä sateli virheitä: 11 kyltillä (puolenvaihto takana) -1 AS, TVÄ, 13 kyltillä (270) -1 AS ja 14 kyltillä (hyppy) -1 KONTR.  Maaliin asti päästiinkin sitten ilman lisävirhepisteitä. Käytösruudussa  asentona oli maaten oikealla ja toki Iiris taas löysi ihanat tuoksut joista saatiin vielä saldoon  -1 PY ja -3 OV, jälkemmäinen ihan siitä että koitin melko runsain avuin houkutella kontaktia takaisin muhun maton sijaan... Lopputuloksena MES76 ja tuomarin Iiris Harjun kommentti "Hienosti hallittu!"
Treeniin tästä napataan ehdottomasti taas tuo putki, meidän mörkö :D ja käytösruudun kontakti. Radalla olleista virheistä 19 tuli suoraan tai johdannaisesti putkesta ja 4 käytösruudusta, vain yksi virhe oli jotain ihan muuta...

Iiriksen ja Nanan välistä oli pois yksi koirakko joten kun pääsimme Iin kanssa pois käytösruudusta, jäi Nanalle aikaa vain kolme koirakkoa ja tehokkaan tuomarin ansiosta tämä väli olikin meille hieman liian lyhyt. Lämmittelyssä meni aikaa kontaktin luomiseen ja keskittymisen saamiseen molemmille enkä kerennyt ottamaan kuin yhden todella lyhyen käytösruututreenin palkaten kun piti jo kiiruhtaa radalle.



Ykköskyltillä Nana hieman harhautui eikä ollut hyvällä paikalla kun lähetin puolenvaihtoon takana (-3 TVÄ). Neloskyltillä oltiin hieman eri tahdissa (-1 KONTR) ja vitonen uusittiin (-3 UUSI). Vasta videolta näin miksi Nana tulikin odotuskäännöksellä väärältä puolelta, radalla olin hyvin hämmästynyt kun ei tullutkaan vasemmalle. Kutosella aiheutin omalla liikkeelläni virheet: käsky olis saanut tulla selkeästi aikaisemmin ja omat askeleet olisi voineet mennä piirun verran pidemmälle ennenkuin lähdin kääntymään koiraa kohti mistä syystä Nana käännähti hieman vasemmalle (- 1 VINO, TVÄ). Olin itse myöhässä myös ysikyltillä (pyörähdys) ja Nanan kiinnittäessä huomion jo putkeen tuli tehtyä melkein tuplaohjaus :D. Mutta putki ja sen jälkeinen puolenvaihto oli todella hienot! Viedoltakin näkee miten Nana lähestyy putkea mutta katsoo mua ja lähtee oikeasti vasta luvalla putkeen! :) Käännnökset menevät myös erinomaisesti. Hypyllä katson että Nanalla on hyvä linja hypylle ja lähetän sen mielestäni oikeassa kohtaa mutta juuri ennen ponnistusta Nana tekee täyspysähdyksen ja tuleekin hypyn ohitse. Jään katsomaan Nanaa ja ekana mieleen tulee uusiminen mutta sitten ajattelenkin jos se onkin selkä joka taas ilmoittaa jumista? Päätän siis jatkaa matkaa uusimatta eli hypyltä tuli -10 TVÄ. 16 kyltin käännökseltä otimme vielä -1 KONTR mutta muuten loppurata meni hyvin, vaikka omassa päässä pyörikin selkäjumin mahdollisuus ja oman silmän mukaan maahanmeno oli selkeästi istumisen kautta. Käytösruudussa tuli nähtyä että sitä pitäisi päästä lämmittelyssä tekemään palkaten: Nana piti ääntä lähes koko ajan, kääntyi lonkka-asentoon ja siitä välillä jopa melkein selälleen ja vinoutuikin. Aivan loppuvaiheessa koitti vielä nousta kahdesti istumaankin... Käytösruudusta paperiin tuli - 10 TVÄ. Kokonaissaldona siis MES0 67pisteellä... Hilkulla oli siis tulos tällä kertaa mutta rataan olen käytösruutua ja hyppyä lukuunottamatta erittäin tyytyväinen. Videoltakin näkee miten kontakti on parantunut ja tehdään töitä oikeasti yhdessä. Treeniin tästä kisasta napataan käytösruudun lisäksi oman ohjausen ajoitusta. Mutta sitä ennen tehostetaan hieman viime kesänä saatuja jumppaohjeita ja seurataan selän tilannetta onko siellä jumia vai oliko kisan hyppy joku ihan muu juttu.

Arvostelulomakkeita ja kisakirjoja odotellessa otin Sirun autosta, taskuihin kouralliset nakkeja ja keltaisen liivin kera halliin harjoittelemaan. Etsittiin sopiva, hieman väljempi, paikka ja palkkasin joka kerta kun kiinnitti muhun huomiota. Kun tämä alkoi sujumaan tehtiin muutama minuutti seuruuta, perusasentoa ja täyskäännöksiä eli Sirulle helppoja ja tuttuja liikkeitä. Kaikki meni tähän asti erittäin helposti eikä Siru näyttänyt välittävän hallin häiriöistä sen suuremmin. Ojangon Racinel-areenalla oli siis samanaikaisesti kahdella radalla rally-tokoa, toisella puolella hallia tokokilpailut, näiden kisojen yleisö, osallistujat ja vielä pari koiratarvikekauppiastakin eli melkoisesti porukkaa. Kun kisakirjoja alettiin jakamaan annoin Sirun ja kasan nakkeja Tarun käsiin ja viihtyi siinä erittäin hyvin. Kisakirjojen jakamisen jälkeen Siru jopa seisoi rentona ja heilutti häntäänsäkin! Muutaman ihmisen kävi vielä tervehtimässä aivan vapaaehtoisesti. Hirvittävän hyvä fiilis jäi, piti aluksi pyörähtää vain pariksi minuutiksi hallissa mutta vietettiinkin siellä varmaan vartti :) Selkeästi näkee että treeni on tuottanut tulosta.

Kisoista kiiruhdettiin seuraavaksi Pawdiumin tiloihin toisaalle Vantaalla, minne Sirun ja Iiriksen kasvattaja Sari Kupiainen oli järjestänyt Nahkamuistelot.

Klikkaamalla kuvan saa suuremmaksi.
Kuultiin ja nähtiin kuvina sileäkarvaisten collieiden eli nahkojen historiaa Suomessa suoraan kasvattajien ja harrastajien kertomana. Katseliin kymmenen vuoden takaista videota katselmuksesta, jossa oli mukana kaikenkarvaisia nahkoja kotikoirista näyttelytähtiin. Saatiin selata kansioita ja vihkoja, joihin oli kirjattu koirien ja pentueiden tietoja vuosikymmenien takaa. Mahtavaa oli todeta kuinka lajissa on ollut ja on edelleen innokkaita ja kiinnostuneita ihmisiä niin kasvattajissa, harrastajissa kuin ihan omistajissakin :) Oli myös kiva jutella ihmisten kanssa, jotka ovat tuttuja nimen tai kasvojen perusteella koiraharrastuksista mutta ei ole vielä päässyt kasvotusten juttelemaan. Seuraavaa odotellessa, tuntui että aika (taisimme olla paikan päällä yli neljä tuntia!) loppui kuitenkin
kesken ja tietoa olisi silti riittänyt kuunneltavaksi.

Nahkamuisteloista napattiin kyytiin kaveri ja sompailtiin extempore tervehtimään Helsingin keskustaan kolmatta. Navigaattori pyöritti meitä tovin ennenkuin löydettiin oikealle nurkalle ja sieltä vielä piti löytää oikea rakennuskin :D Kovasti koitettiin ekalla kierroksella korttelin ympäri katsoa vasemmalle, tokalla tajuttiin katsoa oikealle ja vikalla löytyikin sitten vielä parkkipaikka. Ja fiksut etsivät vielä kuumeisesti parkkimaksuautomaattia kunnes ihana paikallinen pysäyttin autonsa ja kertoi ettei sunnuntaina tarvitse maksaa... Niinhän sen liikennemerkkikin sanoi mutta eipä aivot siinä vaiheessa päivää tainneet muistaa mikä päivä oli :D Onneksi kerettiin turista ja vaihtaa kuulumisia ajan kanssa ennenkuin suunnattiin kotimatkalle. Reilu 14 tuntia tulikin vietettyä reissussa, vaikka aamulla vielä arvelin että kahdeksan tunnin reissulla selvitään!

Ei kommentteja: