sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Collie-aksaa ja rallyratoja :)

Olin tänään vetämässä agilitytreenejä innokkaille collielle ohjaajineen Lahdessa A-Qilityn hallissa SCY:n Päijät-Hämeen alaosaston järjestämässä treenissä. Porukkaa oli paikalla 12 koirakon verran ja itselleni sain näistä puolet koulutettavaksi. Taso vaihteli ekaa kertaa lajia kokeilevista useamman vuoden harrastaneisiin.
Tein radan pohjan ajatellen että siitä löytyy osia kaikentasoisille koirille: helppoa pätkää ja pidempää rataa.

Lajiin tutustuvien koirien kanssa aloitettiin suoralla putkella, jonka jälkeen siihen yhdistettiin 1-2 hyppyä. Toisella kierroksella tehtiin mutkaputkea ja yhdistettiin siihen hyppy ennen ja/tai jälkeen.

Möllikoirien kanssa tehtiin kahta pätkää. Ympyrää kahdella suoralla putkella ja neljällä hypyllä (1-7) sekä pisaraa mutkaputkella ja kolmella hypyllä (A-E). Molemmat tehtiin koirakolle sopivissa pätkissä ja mietittiin ohjaajan liikettä putkea lähestyessä ja putken jälkeisellä hypyllä.


Enemmän harrastaneiden kanssa tehtiin rataa, josta pystyi valitsemaan joko helpomman tai vaikeamman version. Kuvassa hypyt 5, 10 ja 13 sai valita joko suoraan tai takaakiertona.
Treeniä löytyi varsinkin 12 - 16 välillä suoraan mentäessä, jolloin tärkeintä oli ohjata koiran tullessa putkesta jo takaakiertoa 14 ja heti sen jälkeen putkea 16. Hypyt 13 ja 15 vai pikaisesti vilautettiin koiralle: jos ohjaajan linja oli kunnossa niin käytännössä näitä ei tarvinnut lainkaan ohjata vaan tulivat automaattisesti oikein.
Myös viimeiselle pätkälle (joka siis oli saman kuin radan alku, tässä voisi siis mennä loppumattomana ratana, vaikka vaihdelle välillä takaakiertoja ja suoraan kulkua!) lähdettäessä piti miettiä miten koira lähti putkeen 16 ja miten ohjaaja parhaiten kertoi linjan seuraavalle putkelle. Hypyt eivät ole aivan suorassa joten pientä ohjausta tarvittiin. Toisella koirista toimi parhaiten valssi putken 16 ja hypyn 17 välissä, toisella sama valssi mutta hyppyn 17 takana. Myös persjättö voisi toimia jos putkijarru on kunnossa. Paras ohjaajan linja kulkee hyppyjen oikealla eli sisäpuolella. Ulkokaarella koiran linja tuppasi leviämään liiaksi kun koira eteni hyvää vauhtia ja ohjaaja joutui korjaamaan linjaa ennen putkea 20.


Lopputulemana oli todella ihanat treenit kaikkien koirien kanssa, tuntui että jokainen pääsi tekemään jotain missä edistyi tai sai uutta ideaa treenaamiseen.

Samoissa treeneissä Nana pääsi luottoketyni kanssa treenaamaan toisen kouluttajan kanssa, olivat tehneet valsseja ja muita ohjauksia ja ilmeisen hyvin oli treenit menneet hymystä päätellen :)

Agilityn jälkeen käytiin hakemassa hieman murua rinnan alle ja siirryttiin  VAU:n hallin puolelle, missä seuran rally-tokokouluttajat pääsivät opiskelemaan Suvi Ruuhosen johdolla radanrakennusta. Mietittiin miten ratoja kannattaa lähteä rakentamaan, tekeekö ensin kuvion ja sen pohjalta radan vai miettiikö mitä kylttejä haluaa radalla olevan ja sitä kautta miettii mihin muotoon ne asettuvat? Puhuttiin myös treeniradoista, kuinka niissä saa käyttää mielikuvitustaan kun ei ole kisasäännöt sitomassa :) Tehtiin vielä kaksi eri rataa, joissa käytiin läpi radan linjoja, radan sovittamista olemassa olevaan tilaan ja muokkaamista toimivaksi.

Kävin Sirun kanssa tekemässä yhden avo-radan tässä yhteydessä ja neiti toimi oikein mainiosti! En edes muista koska ollaan viimeksi tehty kokonainen rallyrata, varmaan viime kesänä VAU:n epiksissä? Hienoja vasemmalle kääntymisiä ja erinomaista seuraamista! <3 270="" br="" ehk="" herpaantua...="" hieman="" kanssa="" keskittyminen="" kun="" lill="" meinasi="" mielenvirkistykseksi="" rallya="" sirunkin="" tarvitsi="" tehd="" uusia="" v="" vain="" vasemmalle="" voisi="">

Ei kommentteja: