sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Kisamaan rally-tokossa? Toinen osa

Kisamaan rally-tokossa? 

-Ilmoittautuminen-

Päivitys: Rally-toko siirtyi vuoden 2016 alusta palveluskoiraliiton hallinnon alle. Ilmoittautumisessa käytetään osittain Virkku-järjestelmää. Alla oleva teksti on kuitenkin vielä toistaiseksi ajantasalla, koskien mm. koiran tietojen löytämistä, kennelliiton jalostustietojärjestelmää, kilpailun tietojen avaamista jne. Virkun kautta ilmoittautumisesta tietoa lisää tässä tekstissä: http://vompattielamaa.blogspot.fi/2016/02/kilpailuun-ilmoittautuminen-virkussa.html


Päätös kisaaman lähtemisestä on tehty, nyt kerron miten kilpailuun ilmoittaudutaan, mitä tietoa sitä varten tarvitaan ja mitä on hyvä tarkistaa ennen kilpailuun lähtöä.

Ennen kilpailuun ilmoittautumista tulee olla selvillä seuraavat tiedot:

Koiran virallinen nimi
Koiran kutsumanimi
Koiran rekisterinumero
Koiran rotu ja rotukoodi
Koiran sukupuoli

Ohjaaja (eli kuka koiran kanssa kisaa radalla)
Ohjaajan puhelinnumero ja sähköpostiosoite

Koiran omistaja (eli kuka virallisesti omistaa koiran)
Omistajan kotikunta (ei postitoimipaikka vaan kunnan/kaupungin nimi)

Luokka, johon ilmoittaudutaan (alokas, avoin, voittaja tai mestari)
Koiran säkäluokka (avoin, voittaja ja mestariluokissa. Alokasluokkaan tätä tietoa ei tarvita)
Onko koiralla kisakirjaa?
Onko koiralla mahdollisuus RTK-koulutustunnukseen / luokkanousuun?
Poikkeuslupa

Osan tiedoista tiedämmekin jo ennalta mutta muutaman kohdan saattaa joutua tarkistamaan. Käydään siis läpi mitä kuhunkin kohtaa tulee kirjoittaa ja mistä tieto tarvittaessa löytyy.
______________________________________________________



Koiran tiedot saa esim. koiran rekisteritodistuksesta mutta itse käytän nettiä apuna ja katson koirieni tiedot KoiraNetistä: http://jalostus.kennelliitto.fi/ 
Täältä koiran tiedot voi hakea eri tavoin, mutta helpoiten se käy kirjoittamalla "Pikahaku"-ruutuun koiran virallinen nimi tai rekisterinumero ja klikkaamalla "Hae". Esimerkissä haen Nanan tiedot:


Tämän jälkeen aukeaa koiran oma sivu KoiraNetissä. Jos hakee vain osalla koiran nimeä, saattaa esille tulla luettelo koirista, joilla on nimessään sama osa, tällöin valitaan luettelosta oikea koira.


Nanan sivu näyttää tältä: (Kuvan alle jää tiedot mm. kisatuloksista, sukupuusta, jalostusindeksistä yms. niitä tietoja emme tarvitse ilmoittautumisessa)

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Kohdasta "Perustiedot" saamme selville koiran rotukoodin, rodun ja sukupuolen. Rotukoodi on rodun nimen edestä löytyvä numerosarja.

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

 
"Lisätiedot" kohdasta löytyy puolestaan koiran rekisterinumero, joka tulee ilmoittautuessa kertoa kokonaisuudessaan. (Tunnistusmerkintänumeroa tarvitsee kisakirjaa täytettäessä)




Ja luonnollisesti kohdasta "Omistaja" saamme selville koiran omistajan / omistajat kotikuntineen. Osalla omistajatieto näkyy suoraan, kuten alla näkyy "Omistaja 2/2" eli omat tietoni, mutta osalla kohdassa lukee "Ei lupaa näyttää omistajatietoja", kuten Nanan omistaja 1/2. Tällöin omistaja kannattaa katsoa koiran rekisteritodistuksesta tai omistajatodistuksesta.



______________________________________________________


Tämän enempää tietoja emme saa KoiraNetin kautta joten katsotaan mitä tietoja meillä on tällä hetkellä koossa, koiran lempinimen tiesinkin jo entuudestaan ja toisen omistajan tiedot katsoin omistajatodistuksesta.


Koiran virallinen nimi: Silimen Tähdenlento
Koiran kutsumanimi: Nana
Koiran rekisterinumero: FIN46437/06
Koiran rotu ja rotukoodi: 156 pitkäkarvainen collie
Koiran sukupuoli: narttu

Ohjaaja (eli kuka koiran kanssa kisaa radalla): Terhi Salonen
Ohjaajan puhelinnumero ja sähköpostiosoite: Tähän lisään omat yhteystietoni

Koiran omistaja (eli kuka virallisesti omistaa koiran): Jukka Almqvist ja Terhi Salonen
Omistajan kotikunta (ei postitoimipaikka vaan kunnan/kaupungin nimi): Nastola ja Riihimäki


Nyt siis tarvitsemme vielä muutaman tiedon ilmoittaumista varten:


Luokka, johon ilmoittaudutaan (alokas, avoin, voittaja tai mestari): Jos kisaat ensimmäistä kertaa, luokkasi on alokasluokka. Jos olet saanut alokasluokasta kolme hyväksyttyä tulosta (yli 70p.) vähintään kahdelta eri tuomarilta ja koulutustunnuksen RTK1 siirryt kisaamaan avoimessa. (RTK2 = nousu voittajaluokkaan, RTK3 = nousu mestariluokkaan.) Huomaa, että voit ilmoittaa koiran vain siihen luokkaan mihin se ilmoittatumishetkellä kuuluu! 
Jos ilmoittautumisen ja itse kisan väliin jää vielä jokin kisa, jossa koira nouseekin ylempään luokkaan, tulee tästä ilmoittaa kisan koetoimitsijalle pikaisesti. Esim. Ilmoittaudut 1.5.  alokasluokan kisaan joka järjestetään Lahdessa 12.6. mutta koira kisaa myös Helsingissä alokasluokassa 3.6. ja nousee siellä avoimeen luokkaan. Tällöin ilmoitat koiran sekä Lahteen että Helsinkiin alokasluokkaan ja kerrot noususta Lahden koetoimitsijalle pikaisesti Helsingin kisojen jälkeen. (Luokkanousun jälkeen paikan saaminen kisasta riippuu useasta eri seikasta, kerron myöhemmin kirjoitussarjassa näistä tarkemmin).

Koiran säkäluokka (avoin, voittaja ja mestariluokissa. Alokasluokkaan tätä tietoa ei tarvita): Alokasluokkaan ilmoittautuessasi sinun ei tarvitse tietää koirasi säkäluokkaa (alle 40cm, 40-50cm ja yli 50cm). Koirasi mitataan ensimmäisessä kisassaan ja tieto merkitään kilpailukirjaan, josta sen voi tarkistaa kun ilmoittautuu ylempiin luokkiin.
Onko koiralla kisakirjaa? Joskus kisakirjan voi ostaa jo etukäteen, mutta ei huolta jos sinulle ei ole koirallesi kisakirjaa vielä ilmoittautumishetkellä. Kisakirjoja myydään aina myös kisapaikalla ja siellä saat kirjan myös varmennettua ylituomarin toimesta. Kisakirja maksaa (yleensä) 3€ joten varaa käteistä mukaasi kisapaikalle. Käymme myöhemmässä osassa läpi vielä kisakirjaan tulevat koiran tiedot. Kisajärjestäjät kysyvät kisakirjan tarvetta ennakkoon, jotta osaavat varata tarvittavan määrän kisakirjoja myyntiin.

Onko koiralla mahdollisuus RTK-koulutustunnukseen / luokkanousuun? Jos koirallasi on kisaluokastaan jo kaksi tulosta (yli 70p.), sillä on silloin mahdollisuus nousta ylempään luokkaan tässä kisassa, mihin olet ilmoittautumassa. Huomaa myös että kolmesta tuloksesta maksimissaan kaksi saa olla samalta tuomarilta! Kisajärjestäjät kysyvät nousumahdollisuutta, jotta osaavat varata sopivan määrän mitaleita valmiiksi.

Poikkeuslupa: Jos ohjaajalla tai koiralla on jokin vamma / muu syy suorittaa jokin kyltti / osa kylteistä / koko rata poikkeavalla tavalla, tulee se mainita myös ilmoittaumisessa jotta tuomari osaa rataa suunnitellessaan ottaa huomioon poikkeusluvan kanssa kisaavat koirakot ja toisaalta kisajärjestäjä kertoa tuomarille etukäteen poikkeuluvan kanssa kisaavat koirakot. Poikkeuslupa-asiaa käsitellään erikseen kirjoitussarjassa. 


___________________________________________________

Nyt meillä on kasassa kaikki tarvittavat tiedot ilmoittaumista varten ja voimme etsiä sopivan kisan, jossa kisata. Kaikki rally-tokokilpailut löytyvät kennelliiton kalenterista: omakoira.kennelliitto.fi/tapahtumakalenteri/

Tietoa kalenterista voi hakea usealla eri tavalla, mutta kerron tässä tavan, jota itse käytän ja jonka olen kokenut helpoimmaksi. Alkuun kalenterin haku-osio näyttää tältä:



Klikkaa ensin kohta "Näyttelyt" pois. Hakuosioon ilmestyy tällöin kohta "Koemuoto". Etsi alasvetovalikosta kohta "RT - Rallytoko":


Tämän jälkeen klikkaa vielä rasti ruutuun kohdassa "Näytä listausmuodossa". Osa selaimista hakee tämän jälkeen kisatiedot automaattisesti, osa vaatii vielä "Hae"-painikkeen painamisen. Mutta hakukentän pitäisi näyttää siis tältä, olen ympyröinyt punaisella kohdat, joissa tarvitsee tehdä muutoksia:



Tämän jälkeen pitäisi avautua seuraavanlainen näkymä, jossa oikealla näkyy tulevat rally-tokokilpailut listana: 

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Nyt voit kaivaa oman kalenterisi esille ja etsiä sopivan kisan itsellesi ja koirallesi. Huomaa että kisassa tulee olla teidän kisaluokkanne (ALO, AVO, VOI, MES) jotta voitte osallistua kisaan!


Klikkaamalla kisaa saat auki tarkemmat tiedot kisasta, otetaan esimerkiksi toukokuun Lahden kilpailu:


Nyt näemme kisasta kaikki tarpeelliset tiedot ilmoittautumista varten, tarkastellaampa niitä hieman lähemmin:

Aika: Tämä kertoo koska kilpailu järjestetään. (Muista katsoa siis myös omaan kalenteriisi että se sopii sinne!)

Paikka: Paikan soveltuvuuteen vaikuttaa moni seikka: miten pitkälle olet valmis matkustamaan kisaamaan, haluatko kisata hallissa vai pihalla (kesällä pystyy joskus valitsemaan, talvella kaikki kisat on hallissa), pääsetkö kulkemaan kisapaikalle... Mieti siis sopiiko kisapaikka (ja -kunta) teille.

Järjestäjä: Kilpailun järjestävän seuran nimi.

Tapahtuman tyyppi: Suurin osa rally-tokikilpailuista on avoimia kaikille, osa saatta olla esimerkiksi piirinmestaruuskisoja, jolloin siihen saa osallistua vain k.o. kennelpiirin alueella asuvat koirakot. Jos tapahtumatyyppi on yleinen (tai se puuttuu kokonaan) on kisa avoin kaikille. 

Luokat: Tarkista että tässä lukee teidän kisaluokkanne, johon kuulutte ilmoittautumishetkellä. 
Ylituomari: Kilpailun ylituomarin nimi. Joissain kisoissa saattaa olla useampi arvosteleva tuomari.

Ilmoittautuminen: Tässä näkyy millä ajanjaksolla kilpailuun voi ilmoittautua. Huomaa että usein kisoissa on eri ilmoittautumisaika järjestävän seuran jäsenille ja seuran ulkopuolisille! Nämä merkitään välillä hieman eri tavalla kilpailuilmoitukseen joten lue koko ilmoitus huolella läpi. Esimerkkikilpailussa järjestävän seuran (Villähteen Agility-Urheilijat) jäsenet ilmoittautuvat 2.-9.4.2015 ja seuran ulkopuoliset 10.-20.4.2015. Osassa kilpailuja määritellään vielä kellonaika, jolloin ilmoittautuminen alkaa, jos kellonaikaa ei ole erikseen määritelty alkaa ilmoittautuminen klo 00.00. Esimerkkikilpailussa ilmoittautuminen alkaa klo 20.00. Ilmoittautuessa kannattaa olla ajoissa, tällä hetkellä varsinkin alokasluokka täytyy usein muutamassa minuutissa joten kannattaa olla nopea! Tässä kohdassa näkyy myös osanottomaksu, tässäkin saattaa järjestävän seuran jäsenille olla eri maksu kuin ulkopuolisille. Vaikka tilinumero näkyykin ei kisamaksua vielä tässä vaiheessa makseta vaan vasta kun on saanut kisajärjestäjältä tiedon kisaan pääsemisestä, näin vältytään mahdollisilta maksunpalautukselta.

Ilmoittautumisten vastaanottaja: Tämä henkilö on usein myös kilpailun vastaava koetoimitsija, johon voi olla yhteydessä jos kilpailuun liittyen tulee kysyttävää. Usein kannattaa suosia sähköpostia, sillä koetoimitsijalle tulee todella paljon yhteydenottoja ja sähköpostiin pystyy vastaamaan kun siihen on aikaa. Koetoimitsija on usein työssäkäyvä ihminen, jolla saattaa työn lisäksi olla vielä perhe huollettavana (ja koirat ;) ) ennenkuin pääsee iltamyöhällä tekemään kisajärjestelyjä. Puhelimeen kannattaa tarttua vasta kun asia on kiireellinen, esim. kisapäivän aamuna koira kun ohjaaja sairastuu tai tulee muu este. Usein kisakirjeessä tulee tarkemmat ohjeet kenelle ja miten tulee ilmoittaa asioista ennen kisaa / sen jälkeen. Noudata siis ensisijaisesti näitä ohjeita. Vastaavaan koetoimitsijaan voit olla myös yhteydessä kilpailun jälkeen jos tulee kysyttävää jälkeenpäin.

Lisätiedot: Tämän kohdan tiedot riippuvat hieman kisajärjestäjästä mutta usein tässä lukee jos kisa on esim. rajattu tietylle rodulle tai kennelpiirille tai muita tärkeitä tietoja.

Rajoituksen perusteet: Esimerkkikilpailussa on vain yksi tuomari, jolloin kilpailun osallistujamäärä on rajattu 60 koirakkoon, mikä on maksimi, minkä yksi tuomari saa päivässä arvostella.

___________________________________________________________

Nyt siis tiedämme tiedot, joita ilmoittautuessa tarvitsee olla ja miten löydämme kilpailun tiedot. 
Seuraavaksi merkataan kalenteriin ylös kisapäivä ja ilmoittautumispäivä ja ollaan ilmoittautumispäivänä ajoissa liikkeellä jotta kellon lyödessä olemme jo naputtelemassa tietoja.

Kilpailujärjestäjät käyttävät pääasiassa kahta eri ilmoittautumistapaa: nettilomake tai sähköposti.

Sähköpostitse ilmoittautuessa sähköpostin voi kirjoittaa jo etukäteen ja lähettää heti ilmoittautumisen alkaessa. Lomake aukeaa vasta tiettynä kellonaikana joten siihen ei tietoja pysty ennakkoon kirjoittamaan joten nopeat sormet ovat valttia. Sähköposti-ilmoittautumisessa on myös kahta eri toimintatapaa: osa kisajärjestäjistä lähettää paluupostina linkin täytettävään lomakkeeseen, osalle riittää sähköpostiin kirjoitetut tiedot. Kannattaa siis kirjoittaa kaikki ilmoittautumistiedot jo ensimmäiseen sähköpostiin, jos kilpailun tiedoissa ei ole muuta mainittu. Ilmoittautumistiedot ovat samat, kuin mitä käsiteltiin tämän kirjoituksen alussa.

Lomake-ilmoittautumisessa (kuten ylläolevassa esimerkkikisassa) linkin takaa aukeaa nettiselaimella täytettävä lomake, joka täytetään ja lähetetään eteenpäin. Lomakkeet saattavat hieman poiketa toisistaa kisajärjestäjästä ja kisasta riippuen mutta kaikissa kysytään samat tiedot, mitkä käsiteltiin tämän kirjoituksen alussa. Varaa siis tiedot esille hyvissä ajoin ennen ilmoittautumista. Jos avaat tiedot esim. KoiraNetistä voit käyttää copypastea esim. pitkiin nimiin ja rekisterinumeroon. (Tätä en neuvo tässä en enempää, voit tarvittaessa kysyä neuvoa joltain, joku käyttää paljon tietokonetta jos termi ja sen käyttö ei ole sinulle ennalta tuttu.) Jos lomakkeen täyttäminen puoliltaöin ei innosta tai olet lomakkeen auetessa esim. töissä, voit pyytää jotakuta ystäväästi täyttämään lomakkeen puolestasi, kukaan ei näe kuka lomakkeen on lähettänyt ja kunhan tiedot ovat oikein ei ole väliä sillä, kuka lomakkeen täyttää. Sähköposti-ilmoittautumisessa kannattaa muistaa laittaa yhteystietoihin oikea sähköpostiosoite koiran ohjaajalle, jos sähköpostia ei lähetetä samasta osoitteesta!

Molemmilla tavoilla ilmoittautuessa kilpailunjärjestäjältä tulee sähköpostilla vahvistus kilpailuun pääsemisestä ja maksutiedot.  Maksa kilpailumaksu ja lähetä kilpailun järjestäjälle joko kopio kuitista tai maksun arkistointitunnus jotta varmistat pääsysi kilpailuun. 


Sitten päästäänkin odottelemaan kisapäivää! Seuraavassa osassa kerron kilpailuun valmistautumisesta ja mitä kisakassiin kannattaa pakata.

2 kommenttia:

Alina kirjoitti...

Jee, kiitos tästä postauksesta! Tästä on tosi paljon apua, kun suunnitteilla on rallyssa kisaamisen aloittaminen :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Olen harrastanut koirani kanssa rallya jo pitkään ja ensimmäiset kisat olisi haaveissa. Kuitenkin koirani pelkää mittakeppiä ja on tosi arka vieraita kohtaan jännittävissä paikoissa :( kannattaako siis ollenkaan edes yrittää mukaan? Olen harjoitellut mittaamista kotioloissa ja jotenkuten se sujuu jo, kuitenkin kun siinä on sitten vieras mittaamassa, tilanne on eri. Harmittaa kun tää laji on kuin tehty meille ja olis kova hinku kisaamaan.. Kiitos jo etukäteen vastauksesta :)