perjantai 1. tammikuuta 2016

Lukijalta kysymys

Huomasin juuri että eräältä blogin lukijalta on tullut kysymys liittyen rally-tokoon:

"Hei! Olen harrastanut koirani kanssa rallya jo pitkään ja ensimmäiset kisat olisi haaveissa. Kuitenkin koirani pelkää mittakeppiä ja on tosi arka vieraita kohtaan jännittävissä paikoissa :( kannattaako siis ollenkaan edes yrittää mukaan? Olen harjoitellut mittaamista kotioloissa ja jotenkuten se sujuu jo, kuitenkin kun siinä on sitten vieras mittaamassa, tilanne on eri. Harmittaa kun tää laji on kuin tehty meille ja olis kova hinku kisaamaan.. Kiitos jo etukäteen vastauksesta :)"

Hienoa oettä olet löytänyt teille sopivan lajin, josta molemmat pidätte! Aina kannatta koettaa mukaan :) Aran koiran kanssa saatta olla että tarvitse hieman enemmän aikaa ja harjoitusta eri tilanteista ennenkuin pääsette kisaamaan.

Mittakepin kanssa harjoittelu kannattaa aloittaa jostain keppiä muistuttavasta esineestä (kauhanvarsi tai keppi pihalta tai pitka kenkälusikka). Jos olet käyttänyt naksutinta niin tässä kohtaa se kannattaa kaivaa esiin. Jos et ole käyttänyt (etkä halua sitä koirallesi opettaa), voit myös palkata koiraa namein (lelu tässä on hankala, namit nopeampia). Ota keppi käteesi ja palkkaa kun koira kiinnostuu siitä: aluksi jopa katse riittää. Pikkuhiljaa ala vaatia enemmän, aluksi lähestymistä ja siitä edeten kohti koskettamista. Muista palkita ajoissa, nopeus on tässä valttia! Loppuviimein tarkoituksena on saada koira itse koskemaan keppiin, mielellään vartalon osalla. Yksi liike, jolla asian voi rakentaa on opettaa koira kävelemään poikittain pidetyn kepin ali ja jääden siihen seisomaan ryhdikkäästi, kepin koskettaessa säkää. Kun tämä sujuu kotona, turvallisessa ympäristössä, voit jatkaa harjoittelua siirtyen pikkuhiljaa vieraampiin ympäristöihin ja kun koira suorittaa tempun ympäristöstä huolimatta: antaa koiran kävellä vieraan pitelemän kepin ali. Tästä onkin enään pieni hyppäys siihen, että vaihtaa kepin tilalle mittatikun ja opettaa koiran seisomaan rauhassa myös kun tikkua hieman liikutetaan selän päällä. Varsinaisessa mittaustilanteessa pyydä mittaajaa pitämään keppiä valmiina ja anna koiran tehdä kepin ali kävely omassa tahdissaan, pyydä koiraa jäämään seisomaan ja anna mittaajan mitata. Muista myös kertoa mittaajalle että koira hieman jännittää: mittaaja osaa tällöin suhteuttaa toimintansa koiran mukaan. Muista myös itse olla rentona mittaustilanteessa :)

Vieraita kohtaan kannattaa opettaa koiraa myös pikkuhiljaa: päätä haluatako että koira on vieraita kohtaa välinpitämätön vai että koirasi pitää vieraista? Ensin mainittu saattaa kisatilannetta silmälläpitäen olla parempi vaihtoehto, jälkemmäisessä on vaarana että koira pitääkin vieraita niin kivoina että haluaa mennä tervehtimään myös kisan tuomaria kesken suorituksen. Riippuu myös toki koirasta kumpi on parempi.
Jos haluaa opettaa koiran olemaan välinpitämätön vieraita kohtaan, tulee sille antaan runsaasti kokemuksia ihmisistä, jotka eivät tee sille mitään tai teot ovat neutraaleja tai lievästi positiivisia koiran mielestä. Koiran kanssa voi tehdä vieraan ihmisen kohtaamisesta tehtävän, jolloin koira tekee vieraan ihmisen kohdatessaan pyynnöstä tietyn tehtävän. Kannattaa miettiä etukäteen mikä tehtävä on jotta sitä voi käyttää mahdollisimman monessa tilanteessa. Katsekontakti (ilman perusasentoa) voi olla yksi hyvä vaihtoehto.
Jos taas haluat että koira pitää vieraista voi aloittaa herkkuautomaateilla, missä koira saa aina vierailta ihmisiltä herkkuja, leikkiä, rapsutuksia (jotain mikä on sille parasta maailmassa). Pikkuhiljaa koira alkaa luottamaan ihmisiin enemmän.

Tämän paremmin en koiraasi ja tilannetta näkemättä osaa sanoa, neuvot ovat melko yleispäteviä eli mieti myös oman koirasi kohdalta miten voisi olla paras tapa toimia. Pääasia on, että kun päätät miten haluat koirasi toimivan tilanteessa, johdata koira siihen koulututtamalla pikkuhiljaa: palkiten hyvästä ja oikeasta. Sopivasti epämukavuusalueelle viemistä mutta myös tilanteita, joissa koira tietää miten tulee toimia ja saa siitä palkan. Muutos ei ehkä tapahdu hetkessä mutta johdonmukaisella toiminnalla saat varmasti tuloksia aikaan. Älä siis kiirehdi kisaamaan vaan harjoittele rauhassa :) Muista että kisaaminen on vain pieni osa harrastusta!


Ei kommentteja: