perjantai 28. tammikuuta 2011

Kotipäivä, leipää ja siivoushuveja

Tänään olen ollut kotosalla, viettänyt aikaa nauttien auringosta pääasiassa sisätiloissa. Kyllä sitä piti kuitenkin mennä ihailemaan hetkeksi ulos tyttöjen kanssa =)

Työmiehet ovat tiputtaneet aamuseitsemästä asti lunta katolta, olen ollut siitä lähtien ylhäällä, mikä on erittäin epänormaalia mulle näin vapaapäivänä...
Takapihan puu pitää mennä vielä tänään pelastamaan, jahka työmiehet lähtevät ettei itsekin saa paria kuormaa lunta niskaansa. Parvekkeelta kävin vilkaisemassa jo tuhoja, yksi iso oksa näyttää olevan lumen alla ja toisessa repeämä. Toivottavasti ei löyty enempää vaurioita, viime talvena kun lumia tiputeltiin, samaisesta puusta repesi kolmasosa oksista, juuri niitä isoja oksia =( Kyllä näytti puuparka laihalta kun keväällä karsittiin kaikki revenneet ja muuten vaurioituneet oksat pois, onneksi lehdet auttoivat asiaa hieman kesällä.




Perjantaiksi meinasin ensin tehdä ihan pizzan mutta päädyinkin pieniin pizzataskuihin.
Leivän resepti on hieman mukailtu Jamie Oliverin kirjasta ja täyte on omasta päästä =) Leivästä tuli hieman ciabattan tyylistä. Kaulin taikinasta pitkulaisia lättyjä ja sivelin reunat vedellä. Täytteeksi sekoitin juustoraastetta, kinkkua, aurinkokuivattua tomaattia, kapriksia, vähäsen oliiviöljyä (kun tomaatit ja kaprikset oli jo säilötty öljyyn), oreganoa ja paprikajauhetta. Täytettä tuli ruokalusikallinen per leipä. Lopuksi taitoin toisen puoliskon kanneksi ja painelin kiinni. Uunissa 225 ja noin 15minuuttia. En ole ennen tehnyt tällaisia, avonaisia versioita kylläkin (pikkupizzoja) mutta näistä tuli sen verran hyviä että voisi tehdä evääksi, jos joskus jonnekin tarvitsee. Eivät sotke, kun täyte on leivän sisällä =)




Samasta taikinasta tein myös leipätikkuja ja muutaman sämpylän. Leipätikuille voisi illaksi keksiä jonkun kivan dipin =)



Lisääkin olisi saanut olla, noin silmänruuaksi =) Ja olivat ihanan helppoja pyöritellä. Seuraavaksi innostun varmaan tekemään erilaisia leipätikkuja: valkosipulinen, yrttimaustettu, pippurinen, ripaus chiliä, juustoinen... Näitähän keksii lennosta! Keittoa vielä lisäksi niin lounas on koossa. Ajattelin jättää ihan avonaiseen astiaan, jotta kuivahtavat, ja jos ovat hyviä edelleen, ei tarvitse miettiä säilytystä vaan voi tehdä isonkin satsin kerralla.

Leipien kohotessa ja ensimmäisten päästyä uuniin lämmittelemään päätin vielä tehdä hiekkakakun, taas mukaelma löytämästäni reseptistä, päätin olla hakematta sitruunaa, turha käynnistää autoa vain sitä varten.



Poni loikkasi liian korkealta jäähtymään ja etujalka katkesi, mutta onneksi se ei maussa tunnu =D Pitää ilmeisesti tehdä tuolla ponivuoalla hieman tiiviimpiä kakkuja, hauras hiekkakakku otti pienestä kolhusta heti itseensä. Taikina ainankin tuntui supermakealta, saa nähdä kun näitä päästään tuhoamaan onko vieläkin niin makeaa. 

(Marenkeja tekisi vielä mieli mutta jääköön toiseen kertaan, ei makiaa mahan täydeltä.)


Kissapurkista löytyy hapankorput ja näkkileivät. Monet kerrat mietin tämän ostoa mutta alesta se vihdoin lähti mukaani. Samaa sarjaa oli toinenkin purkki, mutta harmittavasti olivat ehtineet loppua ennenkuin havahduin...



Saimme joululahjaksi näin ihania koeputkimausteita! Ja ne löysivät paikkansa metallikorista, joihin olen ihastunut, voisin kerätä näitä vaikka kaapin täydeltä! Onneksi malttaa mielensä kun hommaa vain tarpeeseen, ainankin joskus...


 Yksi ruma kuva mukaan. Eteisen vasemmanpuoleiset kaapit on purettu jo viime lauantaina, takaseinällä lukee ettei tätä tasoiteta, ja siltä se näyttääkin. Nyt mietitään laitetaanko päälle levy vai tasoitetaanko. (Vanhasta kiellosta huolimatta)


Jotain kaunista vielä loppuun, ettei tuo ruma seinä jää mieliin kummittelemaan. Jukka osti viikko sitten kevään ensimmäiset tulppaanit minulle, nyt heikoimmat alkavat roikkua jo, muutamia sinnikkäitä on vielä joukossa. Tämä kuva on maanantailta, kun kaikki olivat vielä täydessä kukassa.

Ei kommentteja: