maanantai 24. tammikuuta 2011

Puutarhavuoteni: Ensimmäiset suunnitelmat

Mitä kasvattaisin?

Järkevintä olisi kasvattaa sellaista, mikä tulee käytettyä varmasti.
Siksipä toiveissa olisi mm.
  • Sipulit (keltasipuli, punasipuli, valkosipuli)
  • Erilaisia salaatteja
  • Porkkanaa
  • Perunaa (ihan vaan sen verran että saa uusia perunoita ja silliä)
  • Purjoa
  • Yrttejä, ainankin rosmariini, basilika, tilli, persilja...
  • Punajuuria
  • Avomaakurkkuja
  • Mansikoita
Mutta haluaisin myös kokeilla uusia juttuja, eli valikoin mukaan ainankin pari yrttiä, joita käytän hävettävän harvoin ja jonkin juureksen tai muun hyötykasvin jota en osaa käyttää. Ehkä sitä tulisi käytettyä ja maistettua kun se on omasta maasta?

Kolmas seikka on kasvatuspaikka. Rivitalomme etupiha paistuu etelän auringossa korkeiden aitojen, talon ja autotallin välissä kun taas pohjoisen puolella olevan takapihan ensimmäiselle kolmannekselle ei aurinko paista koskaan... Siksi siinä kolmanneksessa on ainoastaa kuunliljat, jotka viime kesänä ainankin selvisivät hyvin, nyt jännitetään nousevatko ne ensi kesänä lainkaan =D Joukossa on etupihalta siirrettyä, takapihalta siirrettyä ja kaupasta keväällä ostettua, takapihalla istutettua ja loppukesästä siirrettyä kuunliljaa.
Tarkoitus olisi kasvattaa suurin hyötykasveista takapihalla kahdessa pyöreässä, halkaisiltaan reilun metrin luokkaa olevassa penkissä ja suurissa ruukuissa. Yrtit majoitan parvekkeelle (myös pohjoiseen), josta niitä on helppo hakea viereiseen keittiöön. Etupihalle sijoitan hyötykasveja vain jos on pakko, eli jos haluan jotain ehdottomasti, mikä ei viihdy pohjoisen puolella.

Muistio itselle: perehdy vuoroviljelyyn... Mitä kannattaa istuttaa minkäkin jälkeen ja missä järjestyksessä.

Takapihan penkit on tarkoitus jakaa 4-6 siivuun ja viljellä kussakin yhtä lajia. Eli voisin penkkeihin saada 8-12 eri lajia. Myöhemmin voi penkkien määrää lisätä muutamalla, jos viljely onnistuu hyvin ja tarvitaan lisää satoa. Tarkoitus ei ole kuitenkaan saada omasta pihasta kaikkea kesänajan tuoretta vaan viljellä sen verran kuin on mahdollista ja säilöä se, mikä mahdollisesti jää käyttämättä.
Seuraavaksi pitäisikin siis tehdä suunnitelma mitä viljellään ja missä. Muuten ostan kaupasta kaikkea kivaa , idätän niistä osan ja istutan vielä pienemmän osan... Eli pitää laskea määrät, paljonko mitäkin tarvitaan. Myös mahdolliset eri lajikkeet pitää ottaa huomioon, viljelisikö vain yhtä hyväksitodettua vai kokeilisiko paria eri lajiketta? Saata hyvinkin päätyä kokeilemaan, onhan nyt ensimmäinen kesä kun aion viljellä maassa, en vain ruukuissa! Montakohan vuotta menee ennenkuin löydän lempparit?

Marjapensaat. Yksi tai kaksi mahtuisi pihan perällä. Vattu olisi pop. Jätetään hautumaan ;)

Ei kommentteja: