lauantai 7. huhtikuuta 2012

Treeniblogia

Pitkään olen miettinyt, että pitäisi itselle pitää treenipäiväkirjaa hieman laajemmassa muodossa, kirjaisi pääasiat treeneistä ylös jotta myöhemmin voisi pohtia ollaanko editytty vai junnattu paikoillaan. Aioin siis aloittaa kokeilun tässä ja nyt :)

Perjantaina 6.4. vedin kahdet agilitytreenit, oman ryhmän lisäksi sijaistin mölliryhmässä. Mölliryhmälle tein radan, ajatuksena että jokainen saisi kokeilla koiransa kanssa pidempää rataa ennen ensi viikon epiksiä omalla hallilla. Radan löysin tällä kertaa netistä, Wuoksen Agility-Urheilijoiden sivuilta, ilmeisesti heilläkin on kapea treenihalli, koska rata sopi hyvin meidän halliimme sen suurempia muokkailematta. (Paitsi että hallissa oli puomi vasemmalla reunalla joten suurella pähkäilyllä sain radan käännettyä peilikuvaksi, vain todetakseni myöhemmin, että olisinhan voinut laittaa lähdön ja maalin yhtähyvin hallin perälle...)


Ihan prikulleen ei mutkat menneet, 3-4 väli  meni reilusti lähempää seiskaestettä eikä 12-13 väli ollut aivan noin mutkalla, mutta eipä ne häirinneet ketään.
Koska Nanankin oli mukana, pääsin tekemään tämän radan myös Nanan kanssa, kontakteilta tuli pari virhettä, kun edistin itse liikaa enkä palannut heti palkkaamaan hyvästä kontaktista... Mutta toinen kierros oli nolla todella näteillä kontakteilla, joskin Nana vielä jää himmailemaan puomin alastulolla, tarvitsee vielä pysähtymispaikkaa tarkentaa treenillä.

Sirun kanssa treeneissä ongelma tuli 6-7-8 välissä kun itse menin liian läheltä A-estettä olettaen Sirun hakevan 7-esteen itsenäisesti, sen sijaan neiti sujahti itseni ja esteen välistä 8-esteelle. Toinen ongelma tuli pituuden jälkeen, jolloin Siru ei irronnutkaan putkeen odotetusti vaan jäi eteeni haukkumaan, muutama uusinta ja löytyihän se putken pää jo pituudelta alastullessa! Sirun kanssa pitää muutenkin ruveta treenaamaan irtoamista, varsinkin putkelle ja pussille, samoin sieltä ulostulemista.

Pienelle puolelle tein Nanaa ja omaa ryhmää varten toisen radan, mielessä oli vain laittaa radalle mahdollisimman monta "erikoisestettä" (pöytä, pussi, rengas, okseri, pituus jne..), jostain syystä en maksipöytää löytänyt hallista (ehkä se oli pääsiäislomalla?)  joten pöytää en radalle saanut, okserille ei löytynyt sopivaa paikkaa joten sekin jäi pois. Mitään ratapiirrosta minulla ei etukäteen ollut vaan ajattelin sommitella jonkin sopivan radan. Puomi oli pienellä puolella jo valmiina, samoin putki.


Nana teki tällä puolella parempaa kontaktia (ottaen huomioon että teimme tätä rataa ensin!), ongelmakohta tässä radalla oli pussista putkeen meno, itse jäin suoralla sen verran jälkeen, että Nana ehti kääntyä itseäni kohti, jolloin jouduin korjaamaan koiran liikkeen suunnan kohti putkensuuta, onneksi Nana hakee hyvin putkelle... Tämä asia ei parin toistokerrankaan jälkeen parantunut mainittavasti, joskin näin viimeisellä kerralla että Nana oli oppinut radan jo ulkoa ja meni lähes ohjaamatta putkeen....

Sirun kanssa piti ohjata puomilta kolmosesteelle tarkasti, lähettää sen verran laajemmalla kaarella kiertämään siiveke, että kerkesi ottaa hyvän hyppypaikan, ensimmäisellä kerralla onnistui rämähtämään lähes keskelle estettä, mutta ohjauksen vaihtamisella tämäkin virhe korjaantui. Pussiin Siru haki hyvin suoralla ja sieltä yllättävän hyvin myös putkeen! Yleensä Siru pussin jälkeen kääntyy kohti ohjaajaa jääden jalkoihin, mutta tässä sain ilmeisesti liikkeen korjattua ajoissa kohti putkea. Rengas tuotti jostain syystä ongelmia, yksittäin harjoiteltuna sujui kyllä, mutta putkesta tullesta en meinannut millään saada menemään renkaan läpi, hyppäsi joka kerta sivusta. Toisella renkaalla on tehnyt parempia suorituksia, tällä renkaalla oli jostain syystä muillakin koirilla hahmotusongelmia? (harmaakehyksinen pyöränrengas) Pitänee jokatapauksessa harjoitella rengasta Sirun kanssa, tähän mennessä ollaan menty pääasiassa suoraa linjaa kohti.


Lauantaina 7.4. otin Nanan rallytreeneihin, ajattelin että parempi keskittyä yhteen koiraan kerrallaan kuin miettiä rataa molempien kannalta. Sama juttu on auttanut agilityssäkin, tähän talveen asti molemmat koirat ovat olleet samassa ryhmässä ja aina on joutunut rataantutustumisessa miettimään asioita molempien kannalta, sen verran erilaisia nämä tytöt ovat keskenään. Tämä talvena tytöt ovat olleet eri ryhmissä ja tuntuu, että on pystynyt kestittymään paremmin kunkin koiran treenaamiseen.
Mutta siis takaisin treeneihin. Kirsi oli tehnyt meille kaksi pientä rataa, edestakaisin suoran peruskylteillä alosta ja avosta sekä haasteradan, jossa oli kaikkien ratojen kylttejä.


Ensimmäisellä radalla ongelmia tuotti kyltti 24:
Nanan seuraaminen oli treenien alussa melko hösläämistä ja tässäkään ei ensimmmäisellä kerralla malttanut palkkaamisesta huolimatta seurata ja istua koko liikettä vaan tehtiin pätkissä, toiselle kerralla meni jo paremmin. Jostain syystä tässä kyltissä Nana istuu helposti vinoon, olisiko syynä oman käden liike, pitäisi viedä kättä enemmän ulospäin? Tätä pitää harjoitella kotosalla ihan lenkkien ohessa, osittain ja kokonaisena liikkeenä.

Pujottelussa ja spiraalissa molemmilla radoilla suoritus parani loppua kohden, alkuun oli taas samoja ajoitusongelmia kuin ennenkin, vasemmalle käännyttäessä meinaan törmätä Nanaan ja oikealle käännyttäessä jää jälkeen. Aikaisemmin on auttanut kun sanon vasemmalle mentäessä "kääntyy" ja oikealle "tässä", Jostain syystä tämä ei aina toimi, treenin puutetta tai sitten pitää vaan opetella seuraaminen tarkemmaksi.

Seuraaminen ylipäätään oli tänään hyvää, muutamia hösläämisiä siellä täällä oli mutta muuten olen vallan tyytyväinen. Tehtiin vielä kylttien välillä muutaman kerran nopeudenmuutoksia (kävelin nopeammin ja hitaammin) ja niihin reagoi hyvin. Nanalla pitääkin olla seuraamisessa hyvä kävelyvauhti, hitaammassa ehtii ilmeisesti keksiä muuta puuhaa =D Hirveän nopeasti ei kuitenkaan kannata kävellä, muuten ollaa kylteillä ongelmissa.


Tälläkin kyltillä Nana ei alussa malttanut keskittyä kovinkaan hyvin, mutta loppua kohden parani, tein tässäkin vaihtelua askelten määrissä (1-1-2, 1-2-2 jne) ja lopussa saatiinkiin hyvä suoritus =)



Pyörimiset oikealle ja vasemmalle, sekä 270astetta sujuivat hyvin molemmilla radoilla, treeni on ilmeisesti tuottanut tässä tulosta. Koiran kiertäminen istuen ja maaten menee edelleen hyvin, seisoen kiertämisessä Nana tuppaa ottamaan askeleen sivulle minun ollessa kierroksen puolivälissä eli koiran takana, tätä on treenattu heittämällä lelu metrin päähän Nanan eteen, jolloin lelu toimii kiintopisteenä eikä sivuaskelta tule.


Haasteradalla tällä kyltillä oli ongelmia, kun en vielä voi jättää Nanaa seisomaan pysähtymättä itse (pysähtymiseni on vain sekunnin-kaksi mutta siinä on juuri sen verran liikaa). Liike menee hyvin heti kun saan Nanan pysähtymään, mutta sitä pitää vielä harjoitella.




Näillä kylteillä ongelmana on vielä liikkeen sujuvuus, saan suoritettua kyltit lähinnä namipalojen avulla. Seuraavana pitäisi yhdistää näihin sopiva sana, jotta liikkeen saisi tehtyä pelkän käsiliikkeen ja vihjesanan avulla.


Oikealla "nurjalla" seuraaminen on meillä parhaillaan treenin alla, Nana tarvitsee jatkuvaa muistutusta seuraamispuolesta, haasteradalla oli vielä keinu kohdassa, jossa oli oikealla seuraamista ja se veti kummasti collieta puoleensa =D



Tätä liikettä tehtiin useaan kertaan, namit molemmissa käsissä ja koira pyörii ympäri =D Vähemmästäkin menee pää sekaisin, mutta saatiin tämäkin tehtyä loppujen lopuksi kunnialla läpi!





Hyppyesteen kanssa ollaan edistytty, pidän Nanan seuraamassa kunnes ollaan niin lähellä hyppyestettä että Nana viel pystyy hyppäämään yli (esteen korkeus on Nanalle 40cm) ja silloin annan luvan mennä esteelle "aita" ja heti hypyllä pyydään takaisin seuraamaan, näin olen saanut minimoitua Nanan ryntäilemisen esteen jälkeen. Välillä kyllä innostuu esteestä vähän liikaakin =D

Houkutukseen Kirsi oli laittanut U-putken (putken suut houkutuksen kohdalla), epäilin aluksi Nanan yrittävän putkeen, mutta seuraaminen oli tässä vaiheessa jo parempi eikä edes yrittänyt mennä sinne! Houkutusta pitäisi harjoitella haisevalla ruualla tai Nanan lempileluilla, tätä tulee treenattua välillä ihan seuraamista harjoitellessa, kun heitän lelun eteenpäin ja mennään seuraten lelusta muutaman kerran ohitse ennenkuin vapautan Nanan leikkimään lelulla. Keskusteltiin myös ihmisten käyttämisestä pujottelussa ja houkutuksessa, ne voisi olla Nanalle vaikea paikka!


Peruuttaminen tarvitsee vielä treeniä seinän vieressä, Nana helposti peruuttaa takavasemmalle eikä suoraan, mutta liikkeelle saan sen onneksi helposti.




Kotiläksyksi saatiin uuden kyltin ottaminen harjoiteltavaksi:

"Koirakko pysähtyy perusasentoon kyltille. Ohjaajan seistessä paikallaan, koira lähetetään merkille seisomaan, korkeintaan 1m päähän merkistä. Koiran seistessä paikallaan ohjaaja kulkee seuraavalle kyltille. Merkin tulee sijaita kyltin jälkeen 45 astetta vasemmalle ja 5 m päässä kyltistä. Seuraavan kyltin tulee olla "liikkeessä kutsu koira"


Mietin, jos lähtisin tätä opettamaan "kierrä" käskyn kautta, lähetän Nanan kiertämään kohdetta "kierrä merkki", käskyllä ja pysäytän Nanan heti kun nenä on takaisin minuun päin. Lopuksi jätän "kierrä" sanan pois jolloin koko liikkeen nimeksi jää "merkki". Katsotaan miten meidän käy, ei välttämättä ole ihan viikon projekti, mutta onneksi tämä kyltti on vasta mestariluokassa.

(Kylttien kuvat rally-tokoliiton sivuilta: http://www.rally-toko.fi/

Eiköhän siinä ollut tärkeimmät treeneistä, olipas paljon asiaa vaikka ajattelin ettei montaa kohtaa tule kerrottua! Ei ihmekään ettei jälkeenpäin muista ihan kaikkea treenistä, siinäkin mielessä tämä treenipäiväkirja on hyvä juttu, että saa ajatukset kirjattua heti tuoreeltaan muistiin ja pystyy jälkeenpäin lukemaan saman asian treenejä eri kerroilta ja huomata onko edistystä tullut.

1 kommentti:

tuija kirjoitti...

Moikka, tokossa mä olen opettanut merkille menon ihan vaan joko targetilla tai nami kädessä käännät koiran vierestäsi (koira seisoo vapaasti, ei tartte olla perusasennossa) merkille. Olettaen että tämä on samanlainen merkki kuin tokossa eli menee muovitötsän taa ja kääntyy kohti ohjaajaa? Mun blogissa on otsikolla tunnarivideo merkille menostakin piiitkän videon alussa treeni. :)