keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Rally-toko ja Virkku

Nyt tulee omaa juttua virkku-järjestelmästä. Virkkuhan on Suomen Palveluskoiraliiton koe- ja kilpailupalvelu (http://www.virkku.net/) ja rally-toko siirtyi vuoden alusta SPKL:n hallintoon tältä osin.
Olin tänään virkku-koulutuksessa, joka oli lyhyt iltakoulutus. Saimme tiivistetyn tietopaketin palvelun ominaisuuksista ja käytöstä. Pääsimme myös kokeilemaan ja näkemään käytännössä miltä kisat virkussa näyttävät.
Osa kisoistahan on jo siirtynyt virkkuun ja joku on päässyt siellä ilmoittautumaankin mutta tässä tulee tämän illan edestä asiaa, lähinnä kisaajan näkökulmasta. Mukana on myös pohdintaa, koska kaikkea ei ole vielä päästy tekemään niin että olisi vakiintuneita käytäntöjä, saatikka että joka asia olisi vielä täysin valmis järjestelmässä. Eli kaikki tässä tekstissä kirjoitetut asiat eivät ole vielä kiveen kirjoitettuja mutta tarkoitus onkin antaa pintaraapaisu asiaan.

Ensimmäiseksi täytyy sanoa suuri KIITOS SPKL:n porukalle, joka hommaa on hoitanut. Järjestelmä on erittäin selkeä ja illan aikana annetut parannusehdotukset ja huomatut virheet luvattiin korjata pikaisesti. Tekemistä on varmasti riittänyt, mutta uskon että työ tekijäänsä kiittää ja kunhan homma lähtee pelaamaan täysillä niin heidänkin työt helpottuvat.

Miten virkku sitten näyttäytyy kisaajalle rally-tokossa? Suurin muutos on siinä, että kaikkiin kisoihin otetaan ennakkoilmoittautuminen / paikanvaraus kisajärjestäjän haluamalla tavalla (s.posti, nettilomake jne) mutta tämän jälkeen kisaaja saa kilpailun järjestäjältä salasanan, jonka avulla pystyy ilmoittautumaan kisaan virkussa. Virkku hakee koiran tiedot Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä ja jos ohjaaja (joka koiran ilmoittaa kisaan, enään ei voi kukaan muu ilmoittaa) on rekisteröitynyt virkkuun, tulee myös hänen tiedot automaattisesti. Varsinaista täytettävää per kisa ei siis jää paljoa ja tulevissa kisoissa järjestelmä ehdottaa aikaisemmin ilmoittamiasi koiria. Agilityssa kisanneille homma onkin tutunoloista sagin järjestelmän kautta ja kuulemma myös niille, jotka ovat käyttäneet SPKL:n vanhaa ilmoittautumisjärjestelmää, itselläni ei ole aiempaa kokemusta kuin sagista.

Lisäksi järjestelmässä tulee näkemään jälkikäteen käytyjä kisoja yms tietoa. Ainoa isompi miinus on, että rally-tokossa näkyviin ei tule kuin kisan tulos, virhepisteiden muodostuminen ei tule tietoon virkussa. Koirakko saa kyllä edelleen paperisen arvostelulomakkeen kisassa, mutta tästä eteenpäin saatetaan käyttää tulostettuja versioita käytössä olleiden jäljentävien lomakkeiden sijaan (josta se sininen osa jäi kisaajalle).  Tässä kohtaa kisajärjestäjillä on miettimistä miten toimivat mutta eiköhän muutamat kisat opeta seuroille ja yhdistyksille miten asia kannattaa kätevimmin hoitaa.

Tulokset luvataan nykyistä nopeammin näkyviin. Kun kilpailun jälkeen tulokset on naputeltu virkkuun (sen voi tehdä tilanteen salliessa myös kisan aikana), menevät tulokset netin kautta tuomarille vahvistettaviksi ja tämän jälkeen liitolle. Kun molemmat ovat vahvistaneet tulokset, julkaistaan ne netissä, tässä kohtaa lupailtiin jopa paria päivää (!), mutta toki käytännössä annamme tuomarille ja liitolle aikaa käydä ne rauhassa läpi, jotta vältetään virheiltä.

Kilpailujen etsiminen myös helpottuu, virkun etusivulla voi etsiä (myös kirjautumatta) kisoja. Klikkaa "Kokeet ja kilpailut" ja valitse kohdassa "Haettavat lajit" Rally-toko. Voit myös rajata hakua ajan tai kennelpiirin kohdissa. Lisäksi kun olet valinnut lajiksi rallyn, voit rajata hakuun vain tietyn tai tietyt luokat sisältävät kisat :)

Jos et ole siis vielä rekisteröitynyt virkkuun niin teeppä se ensitilassa. On yhtä helppoa kuin moniin muihin nettipalveluihin liittyminen ja vaatii vain sähköpostiosoitteen. (Jos olet jonkin SPKL:n hallinnoiman lajin koetoimitsija, tuomari, liikkuri tms. on tunnukset jo luotu Sinulle, noudata silloin näitä ohjeita: http://www.palveluskoiraliitto.fi/media/ajankohtaista/virkku_rekisteroituminen.pdf )

Lisää tietoa löytyy täältä: http://www.palveluskoiraliitto.fi/ajankohtaista/virkku.net-on-julkaistu.html ja muutenkin kannattaa tulevaisuudessa seurata SPKL:n sivuja: http://www.palveluskoiraliitto.fi/

Nämä yllä olevat tiedot ovat siis ensituntumaa joten muutokset mahdollisia :)  Kunhan homma lähtee pyörimään täydellä teholla ja pääsen itse kokeilemaan sitä käytännössä teen teille kuvallisen ohjeistuksen siitä, miten kilpailuun ilmoittaudutaan virkun kautta.

Ei kommentteja: